oil, petrol, nafta, petroleum, naftna platforma
Ilustracija (Foto: Grant Durr, Unsplash)

Špekulacije pred izbore za američkog predsjednika uticale na cijene: Nafta iznad 75 dolara

Podijeli

Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima 75 dolara, označivši početak perioda špekulacija pred predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pojačanu nervozu zbog novih izraelskih napada u Libanu i Siriji.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 46 centi nego na zatvaranju trgovine u srijedu i iznosila je 75,42 dolara. U srijedu je zaključila trgovinu u minusu 1,08 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 71,16 dolara. U srijedu je zaključio trgovinu u minusu nešto manjem od jednog dolara, prenosi SEEbiz.

Trgovce je u srijedu zatekao snažan skok zaliha u SAD-u.

Zalihe nafte porasle su po zvaničnim podacima u prošloj sedmici čak 5,5 miliona barela, a smanjile su se i zalihe benzina, nešto manje od milion barela.

U četvrtak zabrinutost zbog znakova slabije potražnje ustupila je mjesto špekulacijama uoči predsjedničkih izbora i odmjeravanja snaga Donalda Trampa i Kamale Haris.

“Tramp je prema aktuelnim podacima s kladionica ispred Harris, a on predlaže da glavni dobavljač nafte bude SAD”, rekao je Kelvin Wong iz OANDA-e.

On je dodao da, ako se to dogodi, cijene bi mogle pasti.

Kladioničari daju prednost Trampu, a neke ankete pokazuju da je razlika suviše mala i da je rezultat neizvjestan.

Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku.

Izraelski vojni avioni ove sedmice su nekoliko puta napali glavni grad Libana Bejrut, ali i glavni grad Sirije Damask.

Tel Aviv je pokrenuo i kopnenu ofanzivu na Liban, a Hezbollah je odgovorio raketama i aktivirao postrojenja.

Trgovci još čekaju i najavljeni odgovor Tel Aviva na iranski napad balističkim projektilima na vojne ciljeve u Izraelu. Teheran je projektilima reagovao na izraelsko bombardovanje Bejruta u kojem su poginule stotine civila i grupa vojnih i političkih zvaničnika Hezbollaha.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel košrpe nafte njenih članica poskupio 99 centi, na 74,47 dolara.