Ova zemlja je trenutni evropski šampion po ekonomskom razvoju, a nije Njemačka

Primjer ponašanja i za druge države u periodu ekonomske krize (pexels.com)

Dok mnoge evropske države imaju značajnih ekonomskih problema i bore se kako da makar zadrže trenutni ekonomski momenat, jedna zemlja, prema Eurostatu, bilježi značajan razvoj.

I dok bi mnogi pomislili da je u pitanju Njemačka ili Španija, u pitanju je zemlja koja je do prije nekoliko decenija bila u samom evropskom zapećku – a to je Češka.

Osim što je zabilježila rekordni rast BDP-a u posljednjem kvartalu, od 2,3 odsto (što je istovremeno i rast najveći od samostalnosti), i stopa nezaposlenosti u Češkoj je najmanja u Evropi.

Bez posla u toj zemlji je svega 2,9 odsto stanovništva, što je manje nego u Njemačkoj. Objavljenim podacima vlada u Pragu može biti više nego zadovoljna posebno kada se uzme u obzir da su svi relevantni analitičari predviđali gospodarski rast od skromnih 0,8 posto.

Kako piše Večernji list, iako ovi rezultati nekoga možda i iznenađuju, češki ekonomski model posljednjih nekoliko godina, tačnije od 2013. godine, kada je ta država izašla iz recesije, bilježi kontinuirani rast i to prije svega zahvaljujući strategiji privlačenja stranih investicija, jačanju proizvodnje, izvoza, ali i potrošnje građana. Posebnu ulogu na tom putu oporavka i rasta češke ekonomije odigrala je centralna banka koja je u trenucima krize oslabila lokalnu valutu i time potaknula rast izvoza i domaće potrošnje.

To bi trebalo da bude model ponašanja i drugih država u periodu ekonomske krize.

Češka vlada je, uz to, stvorila i idealnu klimu za investitore, najviše za one iz automobilske industrije pa je tako ove godine u toj zemlji proizveden i rekordan broj automobila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


avgust 22, 2017 at 12:06 pm