iphone, apple
Ilustracija (Foto: Rohan, Unsplash)

ECB: iPhone nije kompatibilan sa digitalnim eurom

Podijeli

Izvršni odbor Evropske centralne banke (ECB) pozvao je na promjene u sistemu plaćanja tehnološke kompanije Apple. U pismu upućenom prošle nedjelje evropskom komesaru za unutrašnje tržište Tijeriju Bretonu, upozorio je da bi trenutni pristup kompanije Apple mogao biti nespojiv sa obavljanjem offline plaćanja u bilo kojoj budućoj digitalnoj valuti ECB-a.

„Predlozi koje je Apple dao ne omogućuju trećim stranama potpuni pristup sigurnosnom elementu (SE), već bi samo dozvolili korišćenje emulacije (oponašanja) host kartice (HCE)“, navodi ECB, dodajući da to ne bi bilo „u skladu sa korisničkim iskustvom koje Apple Pay pruža kada je riječ o autentifikaciji i brzini transakcija“, piše Central Banking, prenosi Biznis.rs.

Rješenja za plaćanje zasnovana na HCE omogućavaju bankama da izgrade svoje aplikacije koje mogu konkurisati aplikaciji Apple Pay.

Međutim, bile bi u osnovnom podređenom položaju u odnosu na Apple Pay, jer ne bi mogle da čuvaju detalje kartice u sigurnom elementu. Najvažnije je da trenutno rješenje nije kompatibilno sa planovima za stvaranje moguće digitalne valute ECB (CBDC).

“Pristup elementu SE je ključan za offline digitalna evropska plaćanja zasnovana na mobilnom uređaju“, ističu stručnjaci ECB.

Trenutna opcija pristupa kompanije Apple nespojiva je sa digitalnom eurom prilikom usluge plaćanja u prodavnici pomoću nosivih uređaja. To se efektivno odnosi na Apple Watch, koji podržava Apple Pay.

Trenutno rješenje takođe ne nudi plaćanja od osobe do osobe, što je temelj digitalne Evrope. Oni koji žele da plate evropskom CBDC u ovim slučajevima ne bi mogli to da učine.

U drugim regionima, poput Kine, mobilna CBDC plaćanja funkcionišu na osnovu QR kodova. Banka Engleske je ranije takođe zagovarala sigurne elemente, ili ograde, da bi omogućila offline CBDC plaćanja.