online shopping, mobile
Ilustracija (Foto: CardMapr.nl, Unsplash)

Navodili kupce na nepotrebnu potrošnju: Italija kaznila Amazon sa 10 miliona eura

Podijeli

Italijansko tijelo za zaštitu konkurencije (AGCM) kaznilo je dvije kompanije američkog online trgovca Amazon sa 10 miliona eura zbog, kako su utvrdili, nepoštenih komercijalnih praksi koje tjeraju kupce da pristanu na “ponavljajuće”, a ne “jednokratne” kupovine putem interneta.

AGCM je rekao da je opcija za postavljanje redovnih kupovina “prethodno odabrana prema zadatim postavkama” na širokom izboru proizvoda navedenih na Amazonovoj italijanskoj web stranici.

“Grafički izgled unaprijed odabrane opcije ponavljajuće kupovine može navesti potrošače da povremeno kupuju proizvode – čak i kada nema stvarne potrebe – čime se ograničava njihova mogućnost slobodnog izbora”, navodi se u saopštenju AGCM-a.

„Štaviše, postupanje kompanije je ocijenjeno suprotnim standardima profesionalne marljivosti”, utvrdili su regulatori.

Kao glavni operater, od Amazona se očekuje da, kako su istakli, dizajnira svoje internetske interfejse, posebno ona koja se odnose na procese kupovine, “na način koji omogućava potrošačima da donose slobodne i informisane komercijalne odluke.”

Amazon je saopštio da “uopšte nije saglasan” s presudom, izrečenom protiv Amazon Services Europe i Amazon EU sa sjedištem u Luksemburgu i najavio je žalbu u redovnom sudskom postupku.

“Kupci svakodnevno imaju koristi od programa ‘Pretplati se i uštedi’ tako što štede novac i vrijeme na redovnim isporukama artikala koje rutinski koriste”, pravdaju se iz kompanije.

Tvrde da su kupci u Italiji uštedjeli više od 40 miliona eura u okviru programa pretplate.

Nadzorni organ je takođe izrazio zabrinutost u vezi sa predizborom opcije “plaćene brze isporuke” na web stranici Amazona. Dalje mjere po tom pitanju, međutim, nijesu preduzete, jer je Amazon pristao da unaprijed odabere samo opciju besplatne dostave u budućnosti, kao i da refundira novac potrošačima koji su se prošle godine žalili na ovakvo ponašanje online trgovca.