Dobre vijesti za Merkel pred izbore: Državna kasa u plusu za 18,3 milijarde eura

Podijeli

Njemačka je u prvoj polovini godine zabilježila rekordan budžetski višak, pokazali su u petak službeni podaci državnog statističkog zavoda, uz nastavljen snažan rast ekonomskih aktivnosti, prenose mediji.

Ukupni višak u periodu od januara do juna iznosio je 18,3 milijarde eura, saopštila je institucija Destatis.

U cijeloj 2016. godini višak je iznosio gotovo 24 milijarde eura.

Prihodi od poreza, doprinosa i ostalih izvora uvećani su u prvih šest mjeseci 4,3 odsto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, dostignuvši 724 milijarde eura.

Isti rast zabilježen je i u stavci potrošnje, koja je iznosila 705 milijardi eura.

Ukupna vrijednost BDP-a u prvoj polovini godine iznosila je 1.600 milijardi eura, što znači da je budžetski suficit iskazan udjelom u BDP-u iznosio oko 1,1 odsto.

“Budžeti saveznih, područnih i mjesnih vlasti ponovo su crpili podršku iz povoljnih trendova na tržištu rada i u ekonomiji te iz politike suzdržane potrošnje”, zaključili su u Destatisu.

Upozorili su, ipak, da iz brojki za prvu polovinu godine ne treba izvoditi zaključke za cijelu godine, budući da jednokratni faktori mogu značajno uticati na javne finansije.

Saveznici, susjedi i međunarodne institucije često kritikuju njemačku nesklonost povećanju domaćih ulaganja, tvrdeći da bi pomogla da se smanji ogroman njemački trgovinski višak.

U odvojenom izvještaju statističari su potvrdili da je njemački BDP u drugom tromjesečju porastao 0,6 odsto, što znači da je blago usporio u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada su aktivnosti porasle 0,7 odsto.

Snažan skok lične i javne potrošnje u periodu od aprila do juna i veća ulaganja u kapitalnu robu i gradnju upućuju na zaključak da je ključni oslonac rastu bila domaća potražnja.

Uvoz je u posmatranom razdoblju porastao snažnije od izvoza, za 1,7 odsto u odnosu na 0,7 odsto u stavci izvoza, čime je spoljnotrgovinska razmjena blago smanjila vrijednost BDP-a u drugom kvartalu.

Vlada za sada ustrajava u opreznoj procjeni da će u cijeloj 2017. godini ekonomija porasti 1,5 odsto.