Facebook smiruje vlasnike stranica: Nije nam cilj sakriti neplaćene postove

Podijeli

Vijest da Facebook uskoro razdvaja news feed na dio u kojem će korisnici vidjeti objave svojih prijatelja od onog dijela na kojem se nalazi sadržaj “lajkovanih” FB stranica uzbunilo je mnoge vlasnike stranica koji su se zabrinuli od pada vidljivosti i posjeta na njihove sajtove i portale. 

Facebook obavlja u šest zemalja (Slovačkoj, Boliviji, Sri Lanki, Guatemali, Kambodži i Srbiji) i vrlo je brzo razljutilo izdavače, pogotovo one manje koji ne mogu priuštiti plaćanje svake objav, piše Bug.hr.

Iz Facebooka su danas reagovali na napise u medijima i pojasnili o čemu se radi. Njihov šef News Feeda Adam Mosseri kaže kako ovu akciju dijeljenja News Feeda na plaćeni i neplaćeni u kompaniji trenutno nemaju plan proširiti na ostale zemlje.

Cilj testiranja je vidjeti ima li smisla odvojiti na Facebooku mjesta gdje će ljudi biti u kontaktu sa svojim prijateljima i porodice od mjesta gdje će čitati vijesti i druge objave raznih stranica.

Mosseri napominje i da je Explore Feed u ovom slučaju iskorišćen kao mjesto gdje će se pojavljivati neplaćeni sadržaj stranica, ali da mu inače to nije primarna svrha. On bi trebalo da bude mjesto na kojem će Facebookovi algoritmi automatski svakom korisniku prikazivati sadržaj koji bi ga mogao zanimati, a s kojim inače ne bi stupio u kontakt putem redovnog News Feeda.

Za sada Facebook želi ovim testom samo razumjeti želje svojih korisnika, a mali izdavači ne bi trebalo da strahuju da će uskoro morati plaćati za svaku objavu ukoliko žele da je vidi iole bitniji broj korisnika.

Za dalju budućnost, međutim, niko ništa ne garantuje, zaključuje Bug.hr.