Suosnivač Whatsappa poziva da se briše Facebook

Podijeli

Suosnivač aplikacije Whatsapp Brajan Ekton ponovo je pozvao korisnike da izbrišu svoje profile na društvenoj mreži Facebook.

On je pred studentima na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji kritikovao Facebook i druge tehnološke gigante poput Google, jer su previše fokusirani na profit, piše londonski Sun a prenosi B92.

Ekton je 2014. godine prodao Facebooku svoj udio u Whatsappu za 14 milijardi dolara, a kompaniju je napustio 2017. godine, jer se, kako je rekao, nije slagao da oglasne poruke treba da se uvode u platformu za razmjenu poruka.

Ekton je danas šef Signala, neprofitnog rivala Whatsappu, a direktora Facebooka Marka Zakerberga optužio je da trguje s privatnošću korisnika kako bi omogućio reklame na svojoj platformi i povećao prihod.

Ovo je drugi put da Ekton poziva na brisanje Facebooka – to je uradio preko Twittera, gdje je napisao “Vrijeme je #izbrišitefacebook” nakon što se društvena mreža uplela u skandal s političkom konsultantskom firmom Cambridge Analytica, koja je neovlašćeno pristupila podacima 87 miliona korisnika.