Montenegro Airlines planira nabavku dva Boeinga, Vlada donosi konačnu odluku

Podijeli

Montenegro Airlines razmišlja o dodavanju Boeingovih aviona u okviru planova obnove flote, čime će zamijeniti dva preostala Fokker 100 aviona 2019. i 2020. godine.

Konačna odluka o tome, međutim, još nije donijeta, kazao je časopisu FlightGlobal predsjednik Uprave Montenegro Airlinesa Živko Banjević.

On je kazao da će Montenegro Airlines zadržati Embraere a flota će biti proširena “mlaznjacima većeg kalibra” kao što je Boeing 737-700. On, međutim, nije objasnio na koji način će kompanija, opterećenja ogromnim dugovima i gubicima, finansirati nabavku novih aviona. Troškovi su, prema njegovim riječima, iskalkulisani za operativni zakup aviona.

Zamjena Fokkera novim mlaznjacima, prema riječima Banjevića, povećaće troškove kompanije za 1,5 do dva miliona eura na godišnjem nivou, što bi se, uvjeren je, moglo nadoknaditi višim stopama iskorišćenja avona i da, s većim brojem prodati mjesta, neto učinak bi mogao biti “blizu nule”. On kaže da bi novim avionima uspjeli da otvore nove destinacije što bi takođe donijelo nove prihode.

FlightGlobal piše da će konačnu odluku o obnovi flote donijeti crnogorska vlada koja je posljednjih sedmica potvrdila svoju predanost ovom avioprevozniku uprkos gubicima, ističući njegovu važnost za turističku industriju države.

Montenegro Airlines planira da iznajmi dodatne kapacitete na šestomjesečnoj osnovi za sljedeću ljetnu sezonu, dodaje magazin, i navodi da će avioni imati više od 140 mjesta, kao što ima Boeing 737 Classic ili generacije nakon njega.

Flota crnogorskog nacionalnog avioprevoznika trenutno se sastoji od tri aviona Embraer E190 i dva Fokkera 100.

Kompanija planira da proširi mrežu destinacija tokom naredne godine a nedavno su iz Tivta uvedene tri nove linije. Plan je i da se poveća frekvencija postojećih linija tokom ljetnje sezone 2018 i poveća broj prevezenih putnika sa sadašnjih 550 hiljada na 620 hiljada.