Mirjana Kaljević: Nikšićki biznis na engleski način

Podijeli

Mirjana Kaljević je preduzetnica koja svim srcem vjeruje u svoju ideju.

“Da bi se ideja realizovala, neophodno je posjedovati određena saznanja iz pravne, ekonomske i finansijske oblasti”

Njena biznis ideja je pokretanje škole jezika, za početak samo engleskog. Kasnije, ukoliko bi škola bila uspješna sa radom, objašnjava naša sagovornica, posao bi se postepeno mogao proširiti i na ostale jezike, pa bi u posao uključila i svoje kolege.

“Primarni cilj bi bio kvalitet ponude koji se ogleda u sljedećem: rad isključivo u manjim grupama, formiranje homogenih grupa (polaznici istog uzrasta i nivoa znanja) i raznovrsnost sadržaja (praćenje školskog programa, opšti kursevi, intenzivni ili ubrzani kursevi, kursevi poslovnog engleskog, nastava za predškolce, priprema za polaganje različitih ispita, usluge prevođenja, individualna nastava ili rad u paru). Noviteti bi mogli biti i kurs kreativnog pisanja na engleskom jeziku.”

Iako u Nikšiću, već postoje afirmisane škole engleskog jezika i kvalitetni predavači koji nude svoje usluge, Mirjana vjeruje da obrazovnih ustanova i profesora nikad ne može biti „viška”.

“To je ono za čime uvijek postoji potražnja. Istinski vjerujem da je ulaganje u sebe i svoje obrazovanje obaveza svih nas i to je nešto što se uvijek na kraju isplati. O značaju poznavanja engleskog jezika suvišno je govoriti taman koliko i o značaju kompjuterske pismenosti danas. Jezik je prozor u svijet. Poznavanje jezika, naročito engleskog, otvara nam čitav niz mogućnosti, od komunikacije sa ljudima širom svijeta, preko lakšeg zapošljavanja i studiranja, pa sve do života u inostranstvu.”

Radionice koje organizuju UNDP i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uz podršku Delegacije Evropske unije, kako kaže, mnogo su joj pomogle, jer je prije svega dobila korisne informacije, ali što je još bitnije, među polaznicama su nikla i neka nova prijateljstva, došlo je do razmjene iskustava i zanimljivih ideja.

Do tog prvog treninga za žensko preduzetništvo, nije, kako ističe, ni mogla zamisliti da će se u životu hvatati u koštac sa metodologijom izrade biznis plana ili investicionog projekta, analizom i istraživanjem tržišta ili pak zakonodavnim okvirima (propisima i registracijom, administracijom i vođenjem biznisa).

“Prvog aprila  sam ozbiljno i sasvim iznenada zakoračila u svijet poslovnih pojmova i biznis ideja. Ono čime sam u tom trenutku raspolagala jeste znanje iz domena profesije kojom se bavim kao i bezgranična ljubav prema istoj. Drago mi je da sam poslušala savjet prve predsjednice Asocijacije poslovnih žena, gospođe Milosave Mile Žugić i pridružila se treningu. Taj poziv je podstakao moju prirodnu radoznalost i želju za novim saznanjima. Shvatila sam i to da je važno postaviti realne ciljeve, biti vrijedan i istrajan. Važno je imati viziju i pozitivan stav, te uvijek biti spreman „iz rukava” izvući neki rezervni plan. ”

Mirjana se kroz život vodi parolom: where’s the will, there’s always the way (sve se može kad se hoće).

“Ponekad zaboravimo da možemo sami preuzeti „kormilo” svog života, usmjeriti ga u željenom pravcu, te se pokrenuti se sa mrtve tačke. Uspjeli ili ne, bar smo pokušali“, zaključuje naša preduzetnica.

Gender Montenegro