Većina investitora nepovjerljiva prema bitcoinu

Iako je vrijednost bitcoina porasla za nevjerovatnih 700 posto od početka ove godine, većina investitora koji su učestvovali na nedavnom Reutersovom samitu kaže da ih ne privlači ulaganje u kolebljivu valutu.

Poteškoća utvrđivanja odgovarajuće vrijednosti spekulativnog instrumenta, koji postoji manje od dececnije, jedan je od ključnih razloga za udaljavanje investitora od bitcoina, saglasni su učesnici Rojtersovog Globalnog samita o perspektivama investicija u 2018. godini.

Drugi investitori tvrde da se kriptovaluta koristi u kriminalnim radnjama, kao što su pranje novca, što je još jedan razlog da se drže podalje od te valute.

„Možete li živjeti bez bitcoina? Da. Možete li živjeti bez tulipana u Holandiji? Da“, izjavio je direktor kompanije „Prudential asset management“ Sankaran Naren na samitu u Mumbaju, aludirajući na pomamu za tulipanima u Holandiji u 17. vijeku.

S idejom da tržište bitcoina, koje sada vrijedi oko 130 milijardi dolara, predstavlja samo „balon“, saglasila se većina učesnika foruma, koji se istovremeno održao u Londonu, Mumbaju, Njujorku, Singapuru i Tokiju.

Vrijednost bitcoina se u petak približila nivou od 8.000 dolara.

novembar 19, 2017 at 4:06 pm