Podgorički taksisti ustali protiv „balkanskog Ubera“: „Car:go je nelegalan“

Taksi u Podgorici (Royal Taxi)

Preko srpskog prototipa poznatog Ubera, aplikacije Car:Go za mobilne telefone, od juče se mogu  naručivati i plaćati  vožnje u Glavnom gradu, a to je izazvalo revolt  taksista, koji tvrde da je takav način poslovanja nelegalan.

Car:Go usluga, kako je navedeno, će se naplaćivati po unaprijed utvrđenom cjenovniku koji uključuje cijenu za start, minute (provedene u vožnji) i pređene kilometre.

„Nadležni su počeli da uvode navodno red kod taksi prevoza, a sada je dozvoljeno da posluje ta verzija srpskog Ubera. To nije u skladu sa Zakonom u drumskom saobraćaju”, kazao je jedan od taksista “Vijestima”.

Istakao je da je njemu i drugim kolegama potrebno mnogo dokumenata za posao, da redovno izmiruju obaveze i poreze prema državi.

„Balkanski Uber“ dostupan i u Crnoj Gori

Zbog Ubera organizovani su protesti taksista širom Evrope, u  Londonu, Parizu, Madridu, Barseloni, u Americi, Aziji, a prema pisanju medija u većini zemalja Evropske unije nije prihvaćen. U Mađarskoj je utvrđeno da je Uber kompanija  koristila ilegalne prakse i kršila porezne zakone.

Ministarstvo prometa Hrvatske zaključilo je  da  partneri vozači Ubera u toj susjednoj zemlji posluju nelegalno jer obavljaju usluge taksija, a za to nemaju potrebnu licencu i dozvole, a što  propisuje Zakon o prevozu u cestovnom prometu. Kako su naveli hrvatski mediji iz Car:Go, koji je počeo poslovanje i u toj državi,  odgovarajući  da prokomentarišu svoje poslovanje, da će  o tome odlučiti nadležni.

“Preko  našeg servisa,  korisnici mogu u okviru same aplikacije da se odluče za Car:Go ili standarnu taksi uslugu, tako da možemo zadovoljiti i jednu i drugu odluku, odnosno potrebu korisnika uslužnog prijevoza”, navedeno je na Fejsbuk stranici  Car:Go Montenegro. 

novembar 21, 2017 at 4:39 pm