Gradnja autoputa: Proboj tunela Mrke za desetak dana

Radovi na mostu Gornje Mrke (Monteput)

Nije samo kineska strana vrijedna kada je posrijedi gradnja najvažnjeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori. I crnogorske kompanije danonoćno ulažu nadljudske napore kako bi se za dvije godine završila prva dionica autoputa Bar-Boljari, od Smokovca do Mateševa.

CdM saznaje da će Bemaxov prvi tunel Mrke, dužine nešto više od 800 metara, biti probijen za 10-tak dana, a da će do ljeta biti probijeni svi tuneli na trasi.

Na autoputu Bar -Boljare, koga grade Kinezi i koji košta 809,6 eura, planirana je gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta.

Juče je, kako saznaje CdM, kompanija Bemax počela betoniranje gornje ploče prvog od 45 mostova na trasi ove dionice autoputa. Most Mrke će biti dug oko 300 metara i visok 35.

Radovi na trasi se odvijaju po planu. Tuneli se probijaju nešto brže od roka. Bemaxov prvi tunel Mrke dužine nešto više od 800 metara biće probijen za 10-tak dana. A do ljeta će biti probijeni svi tuneli na trasi”, kazali su nam iz crnogorske kompanije koja gradi autoput.

Radovi na potpunom probijanju završeni su na dva tunela Jabučki krš i Klopot i jedne cijevi tunela Vilac.

Radovi se trenutno izvode na 11 mostova, različitog intenziteta. Na jednom od najzahtjevnijih objekata, mostu Moračica, radovi se odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom izvođača.

U ovom trenutku su završeni radovi na betonirani u svih stubova mosta Moračica i u toku su radovi na pripremi izgradnje rasponske konstrukcije. Ukupno na svim mostovima izvedeno je 37 odsto radova.

Impozantni objekti na trasi, poput mosta Moračica, tunela Vjeternik, biće primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu i šire.

Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 km koliko je duga dionica, sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na ovoj dionici autoputa je 100 km/h , a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta.

Inače, od početka godine na autoputu su izvedeni radovi vrijedni 147,9 miliona eura, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta.

novembar 30, 2017 at 8:15 am