Euro ojačao treći dan zaredom

Podijeli

Euro je u petak na međunarodnim tržištima ojačao treći dan zaredom prema dolaru jer su se ulagači okrenuli kupovini zajedničke evropske valute ohrabreni dobrim izgledima za rast ekonomija eurozone.

Euro je u takvom raspoloženju jutros prema dolaru ojačao 0,2 odsto, na 1,1926 dolara i na putu je dobitaka treći dan zaredom, no zadržao se ispod najviših nivoa u dva mjeseca, od 1,19610 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnuo u trgovanju početkom sedmice.

Američka valuta se prema japanskoj zadržala, pak, nedaleko nivoima zabilježenih na zatvaranju trgovanja u četvrtak, te se njome trgovalo po 112,550 jena.

Britanska funta u petak je za nijansu ojačala prema dolaru, na 1,3534 dolara, nakon što je u prekonoćnom trgovanju ojačala 0,9 odsto, na nove najviše nivoe u dva mjeseca od 1,3549 dolara. Funta je bila na putu da zaključi sedmicu na najvećem dobitku prema dolaru od sredine oktobra.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvoj atmosferi skliznuo 0,2 odsto, na 92,84 boda. Ova sedmica bi, u kojem je uspio odskočiti s najniže nivou u dva mjeseca od 92,496 bodova, tako mogao završiti u blagom plusu.

Ulaganja u evropsku imovinu ovih su dana pojačana na osnovu vijesti iz ekonomija eurozone koje upućuju na zaključak da su izgledi za rast 19-članog društva poboljšani.

Dolaru su, s druge strane, u sedmici na izmaku podršku uglavnom pružale vijesti vezane uz napredak po pitanju donošenja poreske reforme u Sjedinjenim Državama, ali pritisci na njegovo slabljenje u četvrtak su se vratili nakon što je odgođeno glasanje o poreskoj reformi u Senatu.

“Premda su u ovoj nedjelji dolaru podršku pružale neke dobre vijesti o napretku na planu poreske reforme u SAD, čini se da euru podršku daje snažan priliv investicija”, kazao je Ričard Frankefol, viši valutni analitičar u banci SEB.