Struja jedini proizvod čija cijena zavisi od toga da li redovno plaćate račune

Podijeli

Cijene električne energije za potrošače u Crnoj Gori veće su za 2,7 odsto a poskupljenje u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) pravdaju višim cijenama uvozne struje.

“Sušni period koji je region i Jugoistočnu Evropu zahvatio krajem 2016. godine i tokom skoro čitave 2017., prouzrokovao je nedostatak značajne električne energije. Zbog toga je došlo do značajnog rasta cijena električne energije na referentnoj energetskoj berzi u Budimpešti (HUPX) koja je u odnosu na prethodni period skoro 30 odsto veća”, kazao je izvršni rukovodilac Funkcionalne cijelije Snabdijevanje, Nikola Bezmarević.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da će popust za redovne platiše biti povećan sa 10 na 13 odsto i kazao da time oni neće osjetiti povećanje cijene. Objasnio je i da će taj popust predstavljati čist trošak za EPCG od oko 4,13 miliona.

“Cijeneći socio-ekonomski momenat, kao i želju da iskažemo poštovanje prema potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze, EPCG je odlučila da se popust sa 10 uveća na 13 odsto za  domaćinstva, što znači da članovi Zlatnog tima neće osjetiti povećanje od 2,7 odsto. Presjekom stanja 31. januara 2018. gdoine, sva domaćinstva koja ne budu imala dug za utrošenu električnu energiju postaće članovi Zlatnog tima koja će ostvarivati popust od 13 odsto na aktivnu energiju i na koje neće uticati najavljeni rast cijena energije. Radi se o oko 180 hiljada domaćinstava, ili oko 55 odsto potrošača iz te kategorije”, naveo je Bezmarević.

Struja je jedini proizvod čija cijena na kraju zavisi od toga da li potrošač redovno izmiruje račune a EPCG je specifična i po tome što redovne platiše nagrđuje umanjenjem računa, čime sebi smanjuje prihode.