Kina stranim stručnjacima nudi višegodišnje vize za rad

Podijeli

Kina će izdavati dugoročne vize od pet do deset godina kako bi privukla za rad u zemlji visokokvalifikovane ljude, uključujući tehnološke lidere, preduzetnike i naučnike iz sektora u kojima postoji najveća potražnja, izvještavaju tamošnji državni mediji.

Kina je postavila ciljeve privrednog i društvenog razvoja, pri čemu kao ključ za njihovo postizanje vidi upravo u regrutovanju stručnjaka iz inostranstva. Kada su prvi put razmatrani planovi za program, Kina je najavila da planira da privuče najmanje 50 hiljada stranaca.

Za vize se može besplatno prijaviti putem interneta, a kineska vlada obećava brzu obradu zahtjeva.

Vlasnicima vize biće dozvoljen ostanak u zemlji do 180 dana odjednom, a imatće i pravo na dovođenje partnera i djece, javlja Hina.

Kina je 2016. godine uvela sistem rangiranja za useljenike, s ciljem identifikovanja vještina koje želi privući, uz istovremeno smanjivanje broja niže kvalifikovanih stručnjaka koji dolaze u zemlju.

Prema dokumentu objavljenom u to vrijeme, oni klasifikovani kao “vrhunski inostrani talenti” uključivali su dobitnike Nobelove nagrade, uspješne olimpijske sportiste i upravnike svjetski poznatih fakulteta muzičkih i likovnih umjetnosti.

Vrhunski naučnici, čelnici velikih finansijskih institucija i profesori s stranih visoko rangiranih univerziteta takođe odgovaraju prijedlogu.