Čekajući Hiljadu plus stanova: Cijena kvadrata u Nikšiću kao u Podgorici

Podijeli

Treći krug državnog projekta “Hiljadu plus stanova”, kojim se građanima nudi naizgled povoljnije rješavanje stambenog pitanja trebalo bi da se organizuje tokom februara, kada će biti objavljen poziv građevinskim kompanijama da prijave nekretnine na prodaju, dok će građani u martu imati prilike da se prijave za kupovinu.

Ranije je iz resornog ministarstva najavljeno da će kamatna stopa za kredite biti do 3,5 odsto, dok će ostale uslove određivati poslovne banke uključene u projekat.

Cijene stanova

Prema posljednjim dostupnim podacima Monstata, prosječna cijena stanova u novogradnji u Crnoj Gori iznosi 1.142 eura a najskuplja je u Baru, gdje iznosi 1.178 eura.

U Podgorici je u trećem kvartalu prosječna cijena kvadrata iznosila 1.146 eura, dok podatak za drugi najveći grad, Nikšić, nije naveden.

Prema Monstatu, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Nikšiću je sredinom prošle godine iznosila 550 eura. Sudeći po trenutnom stanju, taj iznos je sada skoro dupliran. Prema istraživanju portala Investitor, u Nikšiću je trenutno u izgradnji oko 300 novih stanova za tržište i njihova cijena se kreće od 900 do 1.100 eura. Iako građevinari nerado govore o prihodima, jasno je da su cijene povećane zbog projekta Hiljadu plus.

O cijenama još nijesu spremni da govore ni u ministarstvu koje vodi projekat, ali tvrde da one ne mogu biti veće od 1.100 eura po kvadratu.

“Nakon završetka Javnog poziva za investitore imaćemo konkretne podatke o cijenama metra kvadratnog. One će svakako varirati u zavisnosti od opštine u kojoj se prodaje stambena jedinica. Ono što možemo sa sigurnošću reći i što je definisano našim uslovima, jeste da cijena ne može biti viša od 1.100 eura po metru kvadratnom”, kazao je nedavno generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović

On očekuje da će upravo ponuda stanova starije gradnje dodatno uticati na smanjivanje cijena i u novogradnji, ali i na prosječne cijene metra kvadratnog u poređenju sa onima iz prethodnih faza projekta “Hiljadu plus”.

U prva dva kruga Hiljadu plus prodato je 809 stanova, u kojoma je krov nad glavom dobilo 2.149 građana Crne Gore.