Komesar EU za ekonomiju: Balkanske zemlje treba da ispune rigorozne uslove

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi rekao je da je stav Evropske unije jasan kada je riječ o proširenju na Zapadni Balkan, što je jedna od vodećih tema u Uniji ovih dana.

“Rigorozni uslovi treba da budu ispunjeni, kako sa tačke gledišta kapaciteta EU da se proširi, tako i sa tačke gledišta kapaciteta tih zemalja da nam se pridruže”, rekao je Moskovisi u Atini na margini konferencije nedeljnika Ekonomist, javlja Beta.

“Evropa treba da ostane jedan inkluzivan proces, vrata nijesu zatvorena, postoji još zemalja kandidata koje treba da imaju svoju šansu da se pridruže, ali mi takođe znamo da će za to biti potrebno vrijeme, ne prije 2025. godine”, dodao je on.

Moskovisi je rekao da nije mnogo zabrinut zbog previranja na tržištima početkom nedjelje zbog fundamentalnog kvaliteta evropskog rasta, smatrajući da su ta kolebanja prolazna.

“Može tu i tamo biti nestabilnosti na tržištima, korekcija, ali sam vrlo siguran u fundamentalne kvalitete svjetske privrede, i posebno evropske privrede, jer smo posljednjih godina sproveli reforme koje nas čine solidnijim”, rekao je evropski komesar.

Kada je riječ o Brexitu rekao je da ne treba misliti da je postojao neki znak ili neka poruka o suviše velikoj nejednakosti na koju treba odgovoriti i da je potrebno izgraditi proevropski stav.

februar 9, 2018 at 10:08 am