Filmska preporuka za vikend: “The Big Short” (Opklada vijeka)

Podijeli

Puno filmova je snimljeno o američkom Wall Streetu, brokerima i berzi, ali nijedan film do sada nije pokazao potpunu sliku sveg onog što se krije u pozadini trgovanja hartijama od vrijednosti i ekonomije jedne države, pa čak i čitavog svijeta. “The Big Short” (2015) je biografska drama, snimljena prema stvarnim događajima, koja je nastala po polu-autobiografskoj knjizi Michaela Lewisa “Liar’s Poker“.

The Big Short” ili u prevodu “Opklada vijeka” je izvrsna biografska drama koja nudi komičan i zabavan prikaz veoma teških i osjetljivih tema kao što su globalna kriza, novac i finansije.

Film okuplja izvanrednu glumačku ekipu, predvođenu Kristijanom Bejlom, Stivom Karelom, Rajanom Goslingom i Bredom Pitom. Rediteljsku ulogu potpisuje Adam Mekej.

The Big Short” je jedan od onih filmova koji od gledaoca zahtijeva kratku pripremu. Ako se ne snalazite u ekonomskim vodama i ekonomski poslovni termini su Vam nepoznanica, mogli bi imati određenih problema pri shvatanju filma. Ekipa MovieLanda se potrudila da svima koji ne “barataju” temom malo približi problematiku i terminologiju, što možete čitati ovdje.

Film na IMdB-u ima ocjenu 7.8.

Trailer: