IKEA planira da uloži 50 miliona eura za retail park u Beogradu

Podijeli

Švedska kompanija “Ikea” uradila je studiju koja je pokazala da je isplativo graditi ritejl park pored robne kuće u Beogradu.

RIječ je o potencijalnoj investiciji od 50 miliona eura na oko 30.000 kvadratnih metara, rekao je u razgovoru za B92.net Vladislav Lalić, direktor za nekretnine i razvoj “Ikee” u Jugoistočnoj Evropi.

“Analiziramo sada i radimo na studiji koja gleda potencijal tržišta Beograda za komercijalni prostor, koji bi to profil trgovaca bio koji bi radili na tom prostoru. Studija je završena i djeluje obećavajuće”, rekao je Lalić.

On dodaje da bi u prvoj fazi već bilo otvoreno 400 novih radnih mjesta.

“Sada se završava i obilaznica i bitno je da imamo infrastukturu, jer već do sada je “Ikeu” u Bubanj potoku posjetilo milion i 200 ljudi. Pored toga planiramo da uvežemo taj dio Beograda koji je nekad bio močvara. Ritejl park će da zahtijeva dodatna ulaganja i infrastrukturu, ali biće to jedan razvoj komercijalnog dijela prijestonice”, dodao je.

Prema njegovim riječima, robna kuća ostaje prioritet, ali otvaranje ritejl parka se pokazala kao dobra praksa te kompanije u drugim zemljama. “Radimo na unaprjeđenju, i zadovoljni smo i na bazi toga planiramo dalje investicije, jer navike potrošača se mijenjaju, sve više ljudi kupuju onlajn”.

Zbog toga, “Ikea” planira da smanji troškove dostave robe, ali i da izgradi punktove za preuzimanje robe za one kupce kojima je robna kuća daleko, ili u nekom narednom periodu ne postoji potencijal za otvaranje iste.