Samo jedan loš obrok može negativno uticati na zdravlje

Podijeli

Od ranije je poznato da prehrana bogata zasićenim masnoćama doprinosi opasnosti od razvoja srčanih bolesti, ali nedavno istraživanje američkih naučnika pokazalo je da i samo jedan takav obrok može dugoročno negativno uticati na zdravlje.

Naime, samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama gotovo odmah rezultira promjenama u krvnim sudovima i kod zdravih ljudi, pišu naučnici u časopisu Laboratory Investigation.


Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) podsjećaju da hrana bogata zasićenim mastima povećava nivo holesterola u krvi, povećavajući i opasnost od kardiovaskularnih oboljenja, poput ateroskleroze.

Većina ljudi zna da takav način prehrane dugoročno vodi u neko od srčanih oboljenja, no naučnici s Medicinskog fakulteta Georgia u Augusti sproveli su istraživanje, sa ciljem da ustanove da li je moguće da samo jedan obrok bogat zasićenim masnoćama odmah ostavlja posljedice i je li uistinu toliko štetan.

Nakon završetka manje studije odgovor je bio potvrdan.

Crvena krvna zrnca i obroci bogati zasićenim masnoćama

Njihova studija sprovedena na deset zdravih muškaraca pokazala je da konzumiranje samo jednog obroka s visokim udjelom masti, na primjer, čokoladnog milkšejka, rezultira nezdravim promjenama u krvnim sudovima i crvenim krvnim zrncima.

U studiji je učestvovalo deset zdravih muškaraca koji su popili čašu milkšejka od punomasnog mlijeka sa šlagom i sladoledom. Napitak je sadržavao 80 grama masti i 1.000 kalorija. Nakon samo četiri sata, laboratorijski testovi su pokazali da su krvne žile ispitanika manje elastične, a dio crvenih krvnih zrnaca, koja su glatka i pločasta, izmijenila su se i postala “šiljasta”.

Ta promjena može uticati na krvotok, kaže Džulia Britin, profesorica anatomije i stanične biologije sa univerziteta u Džordžiji. Dobra je vijest da su štetne promjene nestale nakon osam sati.

“Ne treba dizati paniku ako ste upravo ‘slistili’ čizburger i veliki milkšejk jer su posljedice takvog obroka s visokim udjelom masnoća za zdrave ljude privremene, ali ne smiju vam preći u naviku”, upozorava Britin. “Vaš organizam to može podnijeti ako svi idući obroci ne budu isti takvi.”

Naučnici ističu da je riječ o studiji sprovedenoj na vrlo malom broju ispitanika. Kažu i da ne znaju u kolikoj su mjeri “šiljasti” eritrociti opasni za zdravlje krvnih žila, zbog čega je potrebno sprovesti dodatna istraživanja.

Međutim, ranije sprovedena istraživanja na laboratorijskim miševima pokazala su da su crvene krvne stanice kod tih životinja nakon kontinuirane prehrane obrocima bogatim zasićenim masnoćama potpuno izmijenile oblik, što je rezultiralo imunosnom reakcijom organizma čija je posljedica razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje zdravim pojedincima da dnevni unos masnoća ograniče na 20 do 35 odsto. Po uputstvima klinike Majo, za osobu koja dnevno konzumira oko 2.000 kalorija to znači između 44 i 78 grama masnoća dnevno.

Hina