Zakerberg pred Kongresom

Podijeli

Osnivač i izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg u utorak će prvi put odgovarati na pitanja zastupnika u američkom Kongresu koji su sve kritičniji prema toj društvenoj mreži, posebno nakon skandala u čijem je središtu britanska firma Cambridge Analytica, koja je iskorišćavala privatne podatke desetine miliona njenih korisnika, javlja AFP i dodaje da na Facebook raste pritisak za boljom regulacijom tog sektora.

“Saslušanje će biti velika prilika da se rasvijetli korišćenje privatnih podataka u potrošačke svrhe i da se pomogne svim Amerikancima da bolje shvate šta se događa s njihovim ličnim podacima koje objave na mreži”, navodi se u izjavi kongresnog Odbora za energetiku i trgovinu.

Zakerberg bi na saslušanju trebao objasniti kako njegova kompanija štiti privatnost korisnika i njihove podatke kako ne bi bili zloupotrebljeni u svrhe političkih kampanja.

“Odlučni smo sve učiniti na vrijeme pred ključne mjesece koji će prethoditi izborima u 2018, posebno izborima za američki Kongres”, kazao je Zakerberg.

Analitičar za Endpoint Techologies Associates smatra da Zakerbergu pred Kongresom neće biti nimalo lako.

“Kladim se da ni takvom moćnom mozgu neće biti lako i da će se dobro oznojiti. Ali na kraju će se složiti s nekim prilagođavanjima i promjenama koje nemaju neku težinu (…) samo kako bi izašao u jednom komadu”, kazao je Rodžer Kej, javlja Hina.