Priprema se ubrzan izlazak Italijana iz EPCG

Podijeli

Vlada je juče održala elektronsku sjednicu na kojoj je, kako nezvanično saznaje Pobjeda, jedina tačka bila priprema terena za ubrzani izlazak italijanske kompanije A2A iz vlasništva Eklektroprivrede.

Po ranijim najavama iz Vlade, italij anski partner bi trebalo da bude isplaćen za najviše dvije godine, a ne u sedam godišnjih rata po 35,7 miliona ili ukupno 250 miliona. Italijani u EPCG imaju 41,7 odsto akcija.

Pobjeda zvanično nije uspjela da sazna detalje ubrzane put opcije, ali se očekuje da danas Vlada izađe sa saopštenjem, nakon što se iskristališu i posljednji detalji.

Podsjetimo da su se uslovi za najavljivano ubrzanje put opcije stekli nedavnim usvajanjem rebalansa budžeta kojim je 70 miliona eura namijenjeno za isplatu dvije rate prve i najvjerovatnije sedme za otkup akcija A2A iz Elektroprivrede. Na taj način bi, kako je nedavno i najavila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, bilo uvećano vlasništvo države u EPCG na 69 odsto.

Opcija ubrzanog izlaska vjerovatno je potkrijepljena i protekle sedmice uspješnom emisijom crnogorskih euro obveznica na međunarodnom tržištu od 500 miliona eura.

Iz Vlade je i ranije saopštavano da je bolje da se za što kraći period završi s partnerstvom sa A2A nego čekati sedam godina.

Ministarka je sredinom marta ove godine, kada je crnogorski parlament usvojio rebalans budžeta, kazala da je namjera da se nakon izlaska A2A, na transparentan način, objavi javni poziv i razgovara sa mogućim strateškim investitorima.

Podsjetimo da je u julu prošle godine A2A, koja nije našla kupca za svoje akcije u crnogorskoj energetskoj kompaniji, obavijestila Vladu o aktiviranju put opcije.

Sekulić je prije mjesec u parlamentu takođe ocijenila da je A2A samim tim što je riješila da aktivira put opciju poručila da ne želi dalje da sa Crnom Gorom razvija Elektroprivredu. Najavljujući razgovore sa potencijalnim investitorima nakon izlaska Italijana, ministarka je kazala da će način prodaje akcija zavisiti od toga šta je namjera potencijalnog investitora.

Namjera nam je da se u EPCG u narednom periodu realizuje veliki broj investicija. Bolje je to uraditi sa nekim investitorom, iako je EPCG sposobna da to i sama uradi objasnila je tada Sekulić.

A2A upravlja EPCG od 2009. godine, kada je kupila oko 43 odsto akcija EPCG za 430 miliona eura. Upravljanje je preuzela Vlada, kada su Italijani aktivirali put opciju.