Da li će Putin uspjeti da spase prijatelja

Podijeli

Rusija razmatra da nacionalizuje giganta koji proizvodi aluminijum Rusal, pošto je kompanija pogođena sankcijama SAD, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina je rekao da je nacionalizacija jedno od rješenja o kojima se aktivno raspravlja dok vlada razmatra kako da podrži Rusal.

“Ovdje je važno razumjeti mišljenje akcionara kompanije, vlasnika kompanije i vlade”, rekao je Peskov i dodao da još nijesu blizu odluke.

SAD su uvele sankcije za ruske kompanije i biznismene navodeći da oni profitiraju od uključenosti ruske države u destruktivne aktivnosti širom svijeta.

Među oligarsima je i Oleg Deripaska, zbog čega su se na udaru sankcija našle njegove kompanije Rusal i holding En+Grupa. To je izazvalo zabrinutost kod većine kupaca Rusalovog aluminijuma, i uticalo na rast svjetske cijene aluminijuma za petinu, javlja B92.

Cijena aluminijuma je na Londonskoj berzi metala premašila u ponedjeljak 2.400 dolara po toni, prvi put u više od šest godina, a i danas je blizu tog nivoa.