Francuska zabranila upotrebu mobilnih telefona u školama

Ilustracija

Francuski učenici zavisni od mobilnih telefona moraće u školi da prežive bez njih zbog nacrta zakona koji je ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker u četvrtak predstavio kao „mjeru detoksikacije“ za borbu protiv ometenosti i zlostavljanja.

Predsjednik Emanuel Makron, čija stranka ima uvjerljivu većinu u Narodnoj skupštini, nada se brzom usvajanju mjere u parlamentu, na vrijeme da se uvede prije iduće školske godine u septembru.


Osnovne škole bez mobilnih telefona predizborno je obećanje Emanuela Makrona.

Više od 90 odsto djece u Francuskoj stare 12 ili više godina posjeduje mobilni.

Ova francuska inicijativa pokrenula je rasprave i u drugim državama poput Velike Britanije ili Irske koje su počele da razmišljaju o sličnim mjerama.

„Mobilni telefoni predstavljaju tehnološki napredak, ali ne smiju da monopolizuju naš život“, rekao je ministar Blanker za televizijski kanal LCI njuz.

„Ne možete se snalaziti u tehnološkom svijetu ako ne znate da čitate, pišete, računate, poštujete druge i radite u timu“, dodao je on.

Novo pravilo se odnosi i na nastavnike, pošto je vladajuća stranka u zadnji čas amandmanom dopunila predlog zakona.

Neki učitelji su se javno usprotivili njihovom uključivanju u zakon, uključujući Stefana Krošeta iz sindikata profesora UNSA koji je za RTL radio rekao da je to uvreda za odraslo osoblje i da predstavlja bezbjednosni rizik. Dodao je da su učiteljima potrebni telefoni u slučaju vanrednih situacija.

Pobornici mjere tvrde da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih pogoršava zlostavljanje na internetu, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije.

Među ostalim razlozima za novo pravilo navedene su krađe telefona, reketiranje i opsesija modnim markama, otkrio je ministar.

Reuters/Hina

jun 8, 2018 at 12:43 pm