Aerodrom u Nikšiću: Čemu to služi, a uz to i ne radi

Podijeli

U februaru 2018. godine navršiće se tri godine otkad je počela gradnja upravne zgrade i tornja na aerodromu Kapino polje u Nikšiću, a novac za gradnju, u ukupnom iznosu od 580.000 eura obezbijeđen je iz evropskih fondova.

Realizacija cijelog projekta traje mnogo duže, od 2012. godine. Objekti su izgrađeni ali aerodrom još ne radi. 

Glavni izvođač radova bila je nikšićka firma LD Gradnja, sa podizvođačima Ramelom i Eningom.

Početkom ove godine je saopšteno da je aerodrom u procesu dobijanja svih potrebnih sertifikata. Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore SMATSA trebalo je da izvrši određena mjerenja, kako bi Agencija za civilno vazduhoplovstvo izdalo sertifikate za komercijalnu upotrebu aerodroma.

Iz lokalnih vlasti ranije je saopšteno da postoje zainteresovani partneri, posebno niskobudžetni avio-prevoznici, a postojale su i ideje da se produži pista kako bi na aerodrom mogli da slijeću i veći avioni.

 

Do sada, međutim, nijesu završene te procedure a izgleda da nema jasne strategije za korišćenje nikšićkog aerodroma. Prije pet godina bilo saopšteno da je ideja partnera iz šest država u jadranskom regionu, Slovenije, BiH, Srbije, Hrvatske, Italije i Crne Gore, da se mali aerodromi ojačaju, povežu i integrišu.

“To bi trebalo da dovede do oživljavanja vazduhoplovnih veza u jadranskom području, a prije svega među aerodromima partnera uključenih u projekat”, saopšteno je tada ali je do danas ta ideja nije realizovana.