Ante Marković: Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope

Podijeli

Ante Marković, posljednji premijer u bivšoj Jugoslaviji, oborio je inflaciju i otpočeo snažne reforme kojima je nastojao da Jugoslaviju uvede u Evropsku uniju… Političari ga nijesu podržali. Među njima su i neki kojima su danas puna usta Evrope i Brisela. Ali ogromno vrijeme, što je najgore i životi, su izgubljeni.

Marković je upamćen kao predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije za čijeg se mandata odlično živjelo. Ispostavilo se, međutim, da su snage nacionalista i populista bile jače i već tokom njegovog mandata počeo je krvavi raspad SFRJ čije posljedice i danas osjećamo.

Kao posljednji premijer u bivšoj Jugoslaviji oborio je inflaciju i bio “operisan” od narastajućeg nacionalizma koji se širio tada još zajedničkom državom. Upravo zbog toga njegovi planovi nijesu uspjeli.

Marković je posljednje viđenje krize i moguće načine izlaska iz krize prenio prije smrti domaćinima u Beogradu na skupu o socijalnoj politici u vrijeme krize 2009. godine.

“Zašto se ne bi razgovaralo o nekoj vrsti cariske unije, koja može biti shvaćena ovako ili onako, određenih carinskih beneficija, da ove jadne privrede, ove naše koje su preostale iz nekog vremena u kojem su bile mnogo jače nego su danas, da se zaposle, da međusobno više kupuju, da međusobno više prodaju, da zaposle radnike tih zemalja”, kazao je tada Marković.

On je i nakon raspada SFRJ smatrao da je savez suverenih država na ekonomskim osnovama jedini spas za zemlje regiona.

Decembra 1989. dao je proročansku izjavu:

“Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope”

Biografija

Ante Marković je rođen 25. novembra 1924. godine u Konjicu u Bosni i Hercegovini, a školovao se u Dubrovniku i Zagrebu.

Diplomirao je 1954. godine na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Po obrazovanju je bio inženjer, a po životnom opredeljenju – privrednik.

Bio je učesnik je NOB-a od 1941. godine i dugogodišnji direktor firme „Rade Končar“ u Zagrebu. Istovremeno je obavljao visoke funkcije u partijskim strukturama.

Za predsjednika Saveznog izvršnog vijeća (SIV) izabran je 15. marta 1989. godine i na toj funkciji je ostao do 7. oktobra 1991. godine, kada su Hrvatska i Slovenija proglasile samostalnost, nakon čega se SFR Jugoslavija praktično raspala.

Posljednji predsjednik savezne Vlade jugoslovenske federacije umro je 28. novembra 2011. godine u 88. godini života.