Miodrag Kostić gubi trku za hotele u Sloveniji

Podijeli

Planovi najbogatijeg srpskog biznismena Miodraga Kostića da se u svom investicionom pohodu po Sloveniji dokopa turističke divizije Istrabenza, pali su u vodu. Ko će kupiti šest hotela u Portorožu, odlučiće Društvo za upravljanje potraživanjima banaka(DUTB), poznato kao loša banka, javio je siol.net a prenosi Indikator.ba.

DUTB već posjeduje 85% potraživanja od Istrabenz finansijskog holdinga.

Prema podacima Siol.neta, američka investiciona banka Merrill Lynch otkupila je posljednji veliki paket potraživanja koji sada omogućava potpunu kontrolu nad Istrabenzom. U utrci za ovaj paket potraživanja, DUTB je porazio švicarsku kompaniju Agri Holding u vlasništvu Miodraga Kostića.

To posljedično znači da će DUTB, a ne Kostić, imati prvu i posljednju riječ pri izboru novog vlasnika portotoških hotela Istrabenza.

Otkupljena potraživanja su osigurana dionicama društva Istrabenz Turizem, vlasnika hotela.
U DUTB-u “informacije o prodaji i drugim postupcima ne mogu otkriti prije njihovog završetka”. Kako nezvanično saznaje siol.net, kupovinu je već potvrdio Odbor direktora DUTB-a.

Istrabenz je nekada bio jedna od najjačih finansijskih holding kompanija. Odigrao je ključnu ulogu u drugom talasu privatizacije u Sloveniji. Nakon izbijanja finansijske krize, on je platio cijenu poslovnog modela njegovog dugogodišnjeg prvog čovjeka Igora Bavčara, zasnovanog na ekspanzivnim poduhvatima koji su finansirani bankarskim kreditima.

Iz tih teškoća se Istrabenz pokušava, više ili manje uspješno, iskopati više od deceniju. Trenutno ima još 140 miliona eura finansijskih dugova, a već je prodao gotovo svu važnije imovinu za otplatu kredita.

Jedini izuzetak je divizija turizma, Istrabenz Turizem, koji posjeduje šest hotela u Portorožu (Grand hotel Portorož, Rivijera, Slovenija, Apolon, Mirna i Neptun) sa gotovo 800 soba.

Za Istrabenzovu turističku diviziju posljednjih godina zanimali su se brojni, a najintenzivnije Miodrag Kostić. Sa ovim hotelima, on bi zaokružio svoje turističke planove na obali.

Kao što je poznato Kostić ima u Sloveniji u vlasništvu hotel Kempinski u Portorožu, turistički kompleks Kempinski u Savudriji, kojrga je kupio od Hete, trećinski udio aerodroma Portorož, te 33 odsto Gorenjske banke.