Uber eats, delivery

Uberov biznis raste uprkos visokim cijenama goriva i inflaciji

Podijeli

Čak ni više cijene gasa i rekordna inflacija ne usporavaju oporavak Ubera od najgorih dana pandemije.

Uber, provajder usluga prevoza, u utorak je objavio da je njegov prihod dosegao 8,1 milijardu dolara tokom tri mjeseca zaključno s junom, što je više nego duplo u odnosu na prethodnu godinu. Objašnjenje za ovaj rast vide u okretanju sve većeg broja korisnika usluzi prevoza.

Broj klijenata i vozača koji koriste njegovu platformu “na vrhuncu je svih vremena”, ponosno navodi kompanija u svom tromjesečnom izvještaju o zaradi. Uber je zabilježio da 122 miliona ljudi koristi njegovu platformu svakog mjeseca, što je 21% više nego prethodne godine.

Još značajniji podatak: Uber je uspio da postigne pozitivan novčani tok (cash flow), što znači da je ubrao više novca od svog poslovanja nego što je potrošio, isključujući kapitalne izdatke, koji obično uključuju imovinu. Kompanija je rekla da je tokom kvartala april-jun ostvarila 382 miliona dolara slobodnog novčanog toka.

Uber je, međutim, i dalje neprofitabilan velikim dijelom zbog svojih ulaganja. Kompanija je zabilježila neto kvartalni gubitak od 2,6 milijardi dolara, od čega se veliki dio (1,7 milijardi dolara) odnosio na njegova ulaganja u druge, međunarodne kompanije poput Didija i Graba. Didi je posebno pogođen ogromnim regulatornim pritiskom u Kini.

Rezultati Uberovog poslovanja su indikator potrošačkih trendova više od dvije godine nakon pandemije, koja je u početku desetkovala potražnju za putovanjima i ubrzala usvajanje online dostave hrane, pomažući Uberovom biznisu “Eats”.

Tokom prvog kvartala koji je završe u martu, kompanija je objavila da su njene rezervacije Rides (vožnja) premašile nivoe prije pandemije, a rezervacije dostave porasle su 12% u odnosu na prethodnu godinu.

Uber je istovremeno nastavio da promoviše svoje ponude dostave. Krajem prošlog mjeseca, Uber je najavio novu uslugu naručivanja namirnica. Iako je naručivanje namirnica putem Uber Eatsa dostupno na platformi već dvije godine, ažuriranje uključuje nove opcije za podsticanje korišćenja, kao što je napredno zakazivanje dostava, praćenje narudžbi uživo i preporuke za zamjenu proizvoda.

Izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi rekao je u saopštenju da je kompanija “ostvarila uravnotežen rast” i to “na platformi koja je veća nego ikad, s brojem potrošača i onih koji zarađuju koristeći Uber na najvišem nivou svih vremena.”

“Niko ne želi teško ekonomsko okruženje ili povišenu inflaciju koja utiče na mnoge od nas, uključujući vozače Ubera”, dodao je Khosrowshahi na konferenciji s analitičarima u utorak. No rekao je da je ekonomsko okruženje omogućilo Uberu da pokaže svoju snagu.

Dionice Ubera skočile su više od 15% u ranom trgovanju u utorak nakon objave rezultata.

Težak period za tehnološki sektor

CNN ocjenjuje da Uberovi rezultati dolaze u trenutku kada je veliki dio tehnološke industrije primoran na zamrzavanje zapošljavanja i otpuštanja u pokušaju da prebrodi finansijsku krizu obilježenu skokovitom inflacijom, rastućim kamatama, strahovima od prijeteće recesije kao i posljedicama rata u Ukrajini.

Khosrowshahi je u maju rekao zaposlenima da će kompanija smanjiti troškove i preispitati svoj pristup zapošljavanju usred “seizmičke promjene” na tržištu.

Tokom poziva u utorak, Khosrowshahi je naglasio da kompanija može biti, i bila je, pažljiva u pogledu svojih troškova i da će dalje rasti. Takođe je primijetio da Uber ima koristi ne samo od svoje veličine, već i od niza poslovnih ponuda.

“Kada pogledamo konkurentsko okruženje, ovo je konkurentski najjače što smo osjetili na globalnom nivou otkako smo Nelson i ja počeli biznis”, rekao je Khosrowshahi, misleći na sebe i finansijskog direktora kompanije, Nelsona Chaija. Khosrowshahi je na čelu Ubera od 2017. godine.

Khosrowshahi je rekao da je Uber uspio “da primijeni disciplinu” jer je poboljšao platformu kako bi bolje služio vozačima. To uključuje lakše prijavljivanje i prebacivanja između vožnje i dostave na platformi.

Uber je prošle sedmice najavio da će proširiti svoju opciju koja je dostupna u više gradova u Sjedinjenim Državama, a koja vozačima daje više informacija o zaradi i odredištu korisnika prije prihvatanja vožnje.

Khosrowshahi je rekao da je ova opcija jedan od najčešćih zahtjeva vozača, napominjući da “postoji puno algoritamskog rada koji mora ući u ispravno određivanje cijene svakog putovanja”.

Foto: Kai Pilger on Unsplash