EPCG Željezara

Jeftini politički marketing, nekontrolisano zapošljavanje i populizam ugrozili opstanak Željezare

Podijeli

Situacija u EPCG Željezari izuzetno je teška i poslovanje kompanije i njen opstanak dovedeni su u pitanje zahvaljujući prekomjernom zapošljavanju, saopšteno je “Danu” nezvanično iz te kompanije.

Već nekoliko dana u medijima se spekuliše o mogućem otpuštanju oko 90 radnika koji su označeni kao prekobrojni, a koji su, prema našim izvorima, angažovani po ugovoru o djelu. Ranije ove godine, EPCG je bez profesionalne analize ali i odobrenja regulatora, preuzela posrnulu nikšićku fabriku i otkupila je od turskog Tosyalija, podsjeća Investitor. Cirkusom povodom ponovnog otvaranja obećano je upošljavanje svih zaposlenih i biznis plan koji će podići kompaniju.

Izvor Dana, međutim, tvrdi da je zbog teške situacije u preduzeću i ugrožene egzistencije kompanije u čiju je kupovinu Elektroprivreda (EPCG) uložila 20 miliona u narednom periodu moguće očekivati i smjene u menadžmentu.

Prema tom izvoru, najavljeno je otpuštanje 90 radnika angažovanih po ugovoru o djelu, od čega je 30 preuzeto od privatne kompanije za obezbjeđenje.

“Tim ljudima su obećani ugovori za stalno i prebačeni su na teret Željezare, odnosno EPCG. Uprava preduzeća je u pregovorima da se ovom broju radnika obezbijedi egzistencija tako što bi bili vraćeni kompaniji u kojoj su ranije radili”, saopšteno je nezvanično “Danu”.

Kako tvrdi izvor Dana, oko 60 angažovanih ugovoraca zvanično nema svoje radne obaveze. U kompaniji je zaposleno ukupno 400 radnika.

“Oni su angažovani, ali nema proizvodnje. Zasad radi samo PVC pogon, u kom rade izvorni željezarci, odnosno oni zaposleni koji su radili u vrijeme prethodnog vlasnika. Nije bilo potrebe za dodatnim zapošljavanjem radnika jer kompanija postoji tek pola godine”, ističe naš izvor.

Predsjednik Sindikata Ivan Vujović nedavno je za portal “Onogošt” kazao da će se o sudbini 90 radnika odlučivati ove sedmice.

“Sigurno da mi nijesmo oni koji odlučuju i da je prava adresa menadžment kompanije, koji je te ljude angažovao i koji su vjerovatno imali neke garancije od njih za zaposlenje. Ono što ja mogu da kažem za te ljude jeste da su oni svoje poslove obavljali časno i savjesno. Ja opet ponavljam da je prava adresa naš i menadžment EPCG, od kojih ovom prilikom tražim da se uozbilje i da radnicima Željezare obezbijede posao i zarade koje oni sigurno zarade svaki mjesec”, rekao je Vujović.

On je istakao da pitanje da li posao donosi profit nije pitanje za radnike, već za menadžment.

“Mi smo se borili za ovu fabriku punih devet mjeseci, da radimo i da odnosimo zarade svojim kućama, a ne da bi EPCG uvećala svoju imovinu. Nama to nije bio cilj i to neka svi znaju. Neka se između sebe vide ko je kriv zašto biznis plan koji je usvojen u januaru nije ispoštovan u potpunosti. Ja znam da radnici nijesu krivi, a rukovodioci neka vide između sebe ko je kriv”, istakao je Vujović.

On je naglasio da imovina koja je državi donijela profit od 34 miliona sigurno nije gubitak.

Željezaru je nakon višemjesečnih pregovora i protesta radnika od turskog Toščelika kupila Elektroprivreda za oko 20 miliona eura.

Predviđeni biznis plan nedovoljan za pokretanje fabrike

Biznis plan od 6,5 miliona koji je predviđen za pokretanje posla u čitavoj Željezari, prema tvrdnjama našeg izvora, nije dovoljan.

Prema ovim informacijama, da bi se pokrenula proizvodnja samo u čeličani, neophodno je bar 10 miliona.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) nedavno je donijela rešenje kojim nije dala dozvolu EPCG da Željezari uplati 6,5 miliona eura. AZZK je pomenutim rješenjem zabranila Elektroprivredi svaku dalju dodjelu državne pomoći nikšićkoj Željezari, dok ne donesu odluku da li je sama kupovina imovine od Tpsyalija za 20 miliona eura bila u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći.