Amerikanci formiraju regionalni lanac marketa za kućne ljubimce

Podijeli

Za nekoliko sedmica firma Mimaja će službeno dobiti novog vlasnika, američki fond The Rohatyn Group.

Malo poznata slovenska firma, koja se ipak nalazi među najboljim srednjim kompanijama, u toj zemlji pod robnom markom Mr. Pet ima 15 trgovina s proizvodima za kućne ljubimce, koje svake godine rade bolje, pišu Finance.

“Istina, prodali smo posao. Trgovine, dionice, sve. Bilo je vrijeme, a mi smo zadržali samo nekretninu u Ljubljani”, potvrdio je službeno zaključenje prodaje jedan od partnera Mimaje Aleš Jamšek, prenosi Poslovni.

Očekuje da će kupac dobiti sve potrebne dozvole najkasnije do septembra. Jedina stvar koju nije bio spreman otkriti je prodajna cijena, ali se u Ljubljani može čuti da je Jamšek zadovoljan, objašnjavaju Finance. Kupac je, navodi se, imao i konkurenciju.

Nijesu pronašli formulu

Aleš Jamšek s partnerima dosad se brinuo da kućni ljubimci ne budu gladni gladni, da mogu ugodno spavati i igrati se, a sada će se posvetiti njihovom zdravlju, veterinarskim generičkim lijekovima koji još nemaju prostora na slovenačkom tržištu.

Mimaju je kupio njujorški fond The Rohatyn Group. To je fond koji, kako se predstavljaju na svojim web stranicama, ulaže u tržišta u razvoju. I nije kupio samo navedeni slovenači maloprodajni lanac. Preuzeo je hrvatski i srpski lanac Pet centar, kao i rumunski lanac Maxi Pet.

Sada se sve tri kompanije u vlasništvu zagrebačke grupe, a cilj američkog fonda je formiranje balkanskog lanca trgovina za opskrbu kućnih ljubimaca.

Privatni investicioni fond ima, pokazuje njihova internetska stranica, i ulaganja u Latinskoj Americi, centralnoj i istočnoj Evropi i Aziji, a usmjeren je na srednje velike kompanije.

Grupa takođe ulaže u infrastrukturu, poljoprivredu, kao i finansijske proizvode i državne obveznice.

Grupa Rohatyn ima 14 kancelarija širom svijeta, u Evropi i u Londonu.

Fond je osnovao 2002. godine Nicolas Rohatyna, koji je prije toga bio jedan od vodećih u investicionoj banci JP Morgan.

PDV u Sloveniji previsok

Grupa Plaček koja je razvila prodaju na malo i veliku na mnogim tržištima istočne Evrope i s kojom je Mimaja objedinio nabavu da bi postigla povoljnije uslove kupovine i povećala konkurentnost, takođe je podnio ponudu za kupovinu Mimaje, ali su davali manje od američkog fonda.

“Prihvatili su to”, kaže Jamšek.

Inače, krajem prošle godine, Mimaja s povratom na imovinu od 25 odsto našla se među najuspješnijim slovenačkim srednjim kompanijama.

U roku od pet godina prihodi kompanije porasli su za dvije trećine, dok je neto dobit skočila s više od četvrtine miliona eura na prošlogodišnjih 1,2 miliona eura.

“Konkurencije i na našem tržištu ne manjka. Za našu konkurentnosti bilo je vrlo važno da smo u saradnji s Gospodarskom komorom Slovenije uspjeli zadržati oporezivanja prehrane za kućne ljubimce na nižoj stopi PDV-a od 9,5 posto. Ali, i ta porezna stopa je veća nego u nekim drugim zemljama, u Njemačkoj, na primjer, ona iznosi 7 odsto, što na kraju koriste brojne online trgovine”, objasnio je Jamšek.