I Bemax u igri za solarnu elektranu kod Ulcinja

Podijeli

Ponude za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Briska gora u Ulcinju , dostavila su tri konzorcijuma, i to: Konzorcijum Fortum i EPCG – kojeg čine Fortum Corporation, Finska, Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić i Sterling & Wilson, Indija; Konzorcijum IREDL – kojeg čine International Renewable Energy Development Ltd, Malta i Zhuai Singyes Green Builidnig Techonology CO Ltd, Kina; Konzorcijum Montesolar – kojeg čine kompanije Sunderland, Crna Gora, Bemax, Crne Gora, Samgreenpower, Francuska i korporacija Solon, SAD.

Bemax je najveći podizvođač radova na autoputu Smokovac-Mateševo i jedna od najvećih građevinskih kompanija u regionu.

“Raduje naš što su ovako renomirane kompanije prepoznale vrijednost i važnost projekta bez obzira što nijesu predviđene subvencije za otkup električne energije”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ministarka je napomenula da je Ministarstvo ekonomije na osnovu ovlašćenja koja mu je dala Vlada 19. maja raspisalo Javni poziv za za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW.

“Od izuztenog značaja je činjenica da svaka od ovih kompanija prevazilazi naše zahtjeve u odnosu na tražene reference i finansijsku sposobnost”, poručila je ministarka.

Komisija zadužena za vrednovanje ponuda će u roku od 30 dana od dana otvaranja ponuda predložiti Vladi Crne Gore jedan od konzorcijuma a na osnovu prethodno utvrđenih kriterijuma.

Radovi na elektrani neće trajati duže od 36 mjeseci i realizovaće se u dvije faze . U prvoj fazi , koja će trajati 18 mjeseci od potpisivanja ugovora sa izabranom kompanijom, izgradiće se 50MW elektrane. Izgradnja preostalog dijela elektrane trajaće tri godine od potpisivanja ugovora.

“Naglašavam da ćemo blagovremeno I onoj mjeri u kojoj nam to zakon dozvoljava a vodeći računa da ne povrijedimo intelektualna prava koja su sadržanana u ponudama, javnost obavještavati o svakom koraku”, zaključila je Sekulić.