Starbucks dolazi u domovinu espresso kafe

Podijeli

Američki lanac kafeterija Starbucks otvara u četvrtak u Milanu svoj prvi objekat u Italiji, u avangardnom i ambicioznom pokušaju osvajanja duhovne domovine espressa.

Multinacionalna kompanija ‘napada’ jedno od uporišta italijanske kulture, snažni crni napitak koji se u barovima i kafićima širom zemlje služi šest milijardi puta u godini, prenosi Hina.

Bivši direktor Starbucksa Hauard Šulc, koji je napustio položaj u junu usred glasina da bi se mogao takmičiti za Bijelu kuću 2020. godine, nekoliko je puta izjavio da će njegova kompanija u Italiju doći “ponizno”.

Kompanija se nada da će njena milanska “kafana” površine 2.300 kvadratnih metara, “najljepši Starbucks na svijetu”, privući kupce željne novog iskustva ispijanja kafe.

Pravi trenutak

Analitičari kažu da Starbucks ulazi na italijansko tržište u pravom trenutku.

“U ovom trenutku ugostiteljski lanci imaju samo 20 odsto udjela na italijanskom tržištu, ostalo otpada na nezavisne preduzetnike. Ali lanci se brzo šire, osvajaju više od četiri odsto tržišta godišnje”, kaže Mateo Figura iz kompanije za istraživanje tržišta NPD.

Zadnjih godina se promijenio i način na koji Italijani piju kafu. Prije je espresso više bio “energetski šut”, a danas ljudi sve više traže kvalitet i ugođaj ispijanja kafe.

Starbucks će ciljati na klijentelu od 18 do 34 godine, kazao je Figura, tvrdeći da italijansko tržište ima prostora i za tradiciju i za Starbucks.

“Osvajanje domovine espressa veliki je izazov, koji mnogi ITalijani smatraju suludim”, kaže Aleksandre Loeur, analitičar Euromonitora.

“Snobovština će možda na početku prevladati, ali mlađi naraštaji su otvoreniji prema tipu kafe kakvu nudi Starbucks” i kompanija nije bez izgleda srednjoročno i dugoročno, dodaje Loeur.

Američki div

“Vidjećemo hoće li uspjeti u Italiji”, kaže Alesandro Pancarino, vlasnik Cafe Martinija, koji se nalazi blizu novog Starbucksa.

Priznaje da se pomalo boji američkog diva i očekuje njegov incijalni uspjeh.

“A potom ćemo vidjeti hoće li ljudima dosaditi i hoće li plaćati skuplju kafu”. Tradicionalni milanski espresso, naime, košta oko eura.

Simone Dusi (35) neće se dati nagovoriti. “Volim jaku kafu i nema šanse da pijem neke Starbucksove razvodnjene varijante ili nekakve frapućine”.

Starbucks, kompanija s prometom od 22.4 milijarde dolara prošle godine, ima 29.000 kafeterija u 77 zemalja svijeta, uključujući 12.000 u SAD-u i 3.300 u Kini.

Iz Starbucksa su ranije najavili i otvaranje prvog lokala u našem regionu, i to u Beogradu, do kraja godine.