“Nijedna banka nema razlog da napusti Crnu Goru”

Podijeli

Nema naznaka da bilo koja banka koja je registrovana u Crnoj Gori napušta tržište, niti za to ima razloga, rekao je za „Dan” generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković.

Pejaković je komentarišući stav CBCG da su tri banke u prošloj godini bile ranjive naglasio da se u sklopu te iste izjave navodi da su dvije banke kroz akcione planove izašle iz zone ranjivosti,te da za jednu status isključivo zavisi od sudskih sporova koji su u toku, ali su preduzete sve mjere koje su na raspolaganju od interne reorganizacije, racionalizacije do dokapitalizacije.

“Ne raspolažem podatkom koji bi ukazivao na negativne trendove kod bilo koje banke, a da nije adekvatan monitoring kako za dobre, tako i za manje dobre pokazatelje u poslovanju pojedinih banaka. Postojeća regulativa, proces harmonizacije sa EU propisima i tvining program sa centralnim bankama Njemačke, Holandije i Hrvatske koji je u toku, daje nam pravo da imamo pozitivne i optimističke poglede na razvoj banaka u Crnoj Gori”, smatra Pejaković.

On je kazao da niti jedan aspekt kontrole poslovanja banaka, kao ni međunarodna bankarska praksa, ni međunarodna sudska praksa, ni stavovi vrhovnih sudskih instanci u okruženju, kao Kasacioni sud u Srbiji, državi kod koje su se na dio prvostepenih presuda ugledali pojedinci, ne ukazuju da može doći do upitnosti zakonitosti naplate nadoknada prilikom obrade kreditnih zahtjeva.

“Ne očekujemo udar na finansijsku stabilnost, ali naravno trudimo se da problematiku približimo, kako stručnoj, tako i laičkoj javnosti”, ističe Pejaković i dodaje da banke u Crnoj Gori posluju u skladu sa zakonima države, međunarodnim standardima i dobrom bankarskom praksom.

Naglašava da je trenutno stanje u bankarskom sektoru na pozitivno visokom nivou.

“Prethodni stav je potkrijepljen ostvarenim indikatorima poslovanja banaka, koji su i tokom 2018. godine, nastavili pozitivne trendove iz prethodne godine. Primjetan je rast kreditne aktivnosti i depozita, nivo likvidnosti i solventnosti su održani iznad zakonskog minimuma, dok se nastavlja pad nivoa loših kredita i kamatnih stopa, posebno kod kredita plasiranih prema realnom sektoru. Ne vidim nedostatke u samom bankarskom sektoru, ali bi zakonska infrastruktura u pojačanju prava povjerilaca i brzini naplate uticala pozitivno na nivo kamata, brzini i kvalitetu usluge banaka uz adekvatnost brzine reakcije sudova na pokrenute sporove”, ocjenjuje Pejaković.