EBRD: Za energetsku efikasnost na Balkanu kredit od 85 miliona eura

Podijeli

Evropska banka za obnovu i razvoj danas je najavila početak novog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) u regionu, za šta će izdvojiti kreditna sredstva u iznosu od 85 miliona eura.

U Srbiji su dvije banke zainteresovanim domaćinstvima u okviru tog programa već ponudile kredite od ukupno 10,2 miliona eura.

Finansijski podsticaji i tehnička podrška investicijama u zelene tehnologije se obezbjeđuju iz sredstava EU, Ministarstva finansija Austrije i Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Taj program se implementira u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost za ZB, u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice, a ukupno obuhvata 135 miliona eura za investicije u okviru stambenog sektora podržanih sa 30 miliona eura iz sredstava EU i 1,8 miliona iz Evropskog zajedničkog fonda za ZB, kao i sa 3,3 miliona eura koje obezbjeđuje Ministarstvo finansija Austrije.

Program, takođe, pruža podršku politici i usklađivanju pravnog okvira zemlje po pitanjima standarda energetske efikasnosti objekta prema relevantnim direktivama EU.

Građani će moći da apliciraju za kredite radi investicija u energetski efikasna tehnološka rješenja za svoje domaćinstvo, na primjer, za nove prozore, sa dvostrukim i trostrukim staklom, kotlove visoke efikasnosti grkjanja ili termalnu izolaciju objekta.