Kreće izrada idejnog projekta za beogradski metro, gradnja krajem 2021.

Podijeli

U Beogradu je potpisan sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem beogradskog metroa između vlada Srbije i Francuske.

“Projekat beogradskog metroa je u centru ekonomskih odnosa između Francuske i Srbije već nekoliko godina. Bio je glavna tema u toku posjete predsjednika Makrona Beogradu prošle godine”, rekao je ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni i istakao da je ovo značajna etapa dugogodišnjeg projekta.

“Francuska donacija od 8,3 miliona eura omogućiće da se sprovede prva faza studije izvodljivosti metroa u Beogradu”, naveo je.

Ministarka Jadranka Joksimović rekla da je ovaj projekat dobro poznat svim građanima i da se dugo o njemu pričalo i da je to ono što je Beogradu najpotrebnije, prenosi B92.

“To su projekti koji dugo traju i nigdje se ne završavaju tokom noći”, rekla je i dodala da Srbija i Francuska sarađuju u brojnim oblastima, a to se posebno ogleda u činjenici da je Francuska zainteresovana da pomaže u ovako važnim infrastrukturnim projektima u zemlji.

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić rekao je da je jedan od najvažnijih projekata za Beograd upravo metro.

“Metro je važan za naše građane jer će popraviti kvalitet transporta, a procena je da će se 30 odsto Beograđana voziti metroom”, rekao je Radojičić.

“Ovaj sporazum biće pretočen u ugovor i u narednih godinu dana dobićemo smernice o tome kako će izgledati prva linija metroa i koliko će ona koštati”, navela je Mihajlović.