Berlin iz Podgorice: Povratna avio-karta u decembru samo 28 eura

Podijeli

Irski niskotarifni avioprevoznik Ryanair nudi veoma povoljne povratne karte za Berlin, pa u decembru možete u glavni grad Njemačke putovati za manje od 50 eura.

Najjeftiniji termin u trenutku pisanja ovog teksta bio je za putovanje iz Podgorice 13. decembra (četvrtak) i povratkom 16. decembra (nedjelja) i košta svega 27,98 eura.

U cijenu su uključene sve aerodromske takse i jedan manji ručni prtljag – ranac (40 x 20 x 50 cm), bez čvrstih ivica, koji se može smjestiti ispod sjedišta.

Za veći prtljag (koferi sa točkićima) do 10 kilograma treba doplatiti od 8 do 10 eura po letu (16 do 20 eura za povratno putovanje), ili kupiti prioritetnu kartu.

Karte za ovaj ali i sve ostale letove i linije Ryanaira iz Podgorice možete vidjeti i kupiti na ovom linku.

Nova pravila za prtljag izazvala negodovanje putnika

Nova pravila Ryanaira uskraćuju putnicima ove veće komade ručnog prtljaga, odnosno ograničavaju njihovo unošenje isključivo uz doplatu. Putnici koji kupe uslugu prioritetnog ukrcavanja moći će i dalje da besplatno unesu dva komada prtljaga kao i do sada.

Takvih putnika je oko 30 odsto i na njih neće uticati novo pravilo. Oni će za uslugu prioritetnog ukrcavanja morati da plate oko 6 eura po letu. Oni koji nemaju plaćenu tu uslugu mogu unaprijed da uplate nadoknadu za unošenje većeg komada ručnog prtljaga koja će iznositi od 8 eura ako se kupuje unaprijed online, ili od 10 eura ako se kupuje na aerodromu pred let.

Svi ostali putnici koji ponesu veći komad ručnog prtljaga ili dva komada kao do sada, ubuduće će morati da plate aerodromsku nadoknadu za predaju većeg od ta dva u prtljažnik, a ona će iznositi od 25 eura.

Ryanair ovu odluku pravda velikim gužvama prilikom ukrcavanja i nedostatkom prostora za odlaganje većih komada prtljaga kada su avioni puni. Iz tog razloga službenici aviokompanije na šalteru za ukrcavanje preuzimaju veće kofere koje putnici nose sa sobom, obilježavaju ih posebnim tagovima i isporučuju za odlaganje u prtljažnik aviona. Ovako se stvaraju velike gužve zbog kojih često kasni polijetanje, a putnici postaju nervozni i nezadovoljni.

Putnici nijesu dobro primili nove vijesti o najnovijim promjenama pravila jer smatraju da su komplikovana i da poskupljuju njihovo putovanje, a oštro su reagovali i ekonomski i vazduhoplovni analitičari. Oni jednoglasno smatraju da je odluka kompanije veoma riskantna i da je rigorozna, piše Travel Magazin.

Ryanair je dugo važio za aviokompaniju sa veoma fleksibilnim i darežljivim pravilima za ručni prtljag, ali je sada ovom odlukom dospio na sam vrh liste najrigoroznijih low-cost prevoznika.

Wizz Air koji je slično pravilo uveo nekoliko godina ranije, vrlo se brzo vratio na staro, uvidivši sve mane ovakvog sistema naplate ručnog prtljaga.

Kako će se sve ovo odraziti na Ryanair kome je imidž drastično narušen prethodnih meseci brojnim štrajkovima pilota i kabinskog osoblja, arogantnim nastupima rukovodstva i medijskim tekstovima o lošem postupanju prema putnicima, ostaje nam da vidimo koliko već u narednih mjesec-dva kada se novo pravilo ustali, navodi magazin.