Ryanair

Ryanair ukida još jednu liniju iz Podgorice: Ove zime bez direktnih letova ni za Brisel

Podijeli

Niskotarifni avioprevoznik Ryanair obustavit će letove između Šarlroa (južni aerodrom Brisela) i Podgorice od 5. novembra, čime će biti četvrta linija koju će aviokompanija iz glavnog grada Crne Gore ukinuti ove zimske sezone.

Ranije je saopšteno da će krajem oktobra biti obustavljene i usluge iz Podgorice za Zagreb, Barselonu i Mančester.

Ryanair je ranije rekao da je „zbog odluke Aerodroma Podgorica da poveća svoje naknade”, primoran da prekine “neke letove iz Podgorice ove zime”.

“Povećanje naknada čini Aerodrom Podgorica potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima koji smanjuju svoje naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja. To će imati štetan uticaj na povezanost, turizam i ekonomiju Crne Gore”, naveli su iz irske niskotarifne avio-kompanije.

Ryanair je, kako piše ExYu Aviation News, prošle godine bio najprometniji niskotarifni avio-prevoznik u Crnoj Gori sa 249.959 putnika na letovima za i iz Podgorice. Brojka predstavlja povećanje od preko 200% u odnosu na 2021. i povećanje od 30,8% u odnosu na pretpandemijsku 2019.

Njegov prosječni godišnji faktor popunjenosti kabine u Podgorici prošle godine iznosio je 82,3%. Prevoznik je tokom 2022. godine prevezao 32.576 putnika na liniji Charleroi, što je bila prva linija koju je pokrenuo za Crnu Goru još 2013. godine. Osim toga, primio je 28.745 putnika na liniji Zagreb, koja je počela 2021. godine. Letovi za Barselonu su uvedeni 2019.

Ryanair će ove zime održavati letove iz Podgorice za samo četiri destinacije: Berlin, Gdanjsk, Krakov i London Stansted.

Na tržište je za ovu sezonu plasirao 79.108 sedišta, što je 32,5% manje u odnosu na prošlu zimu. Kao rezultat toga, Wizz Air će ove zime prestići Ryanair kao najvećeg crnogorskog niskotarifnog prevoznika, na osnovu kapaciteta, iako će tokom zimskog perioda obustaviti letove iz Podgorice za Rim i Beč.

Međutim, Wizz je rekao da će obje rute biti obnovljene tokom ljetne sezone 2024, koja počinje 31. marta sljedeće godine.

“U sklopu naše stalne analize i traženja novih opcija ruta, Wizz Air je odlučio da privremeno obustavi letove između Beča i Podgorice, kao i između Rima i Podgorice. Međutim, sa zadovoljstvom vas obavještavamo da će ove rute i dalje saobraćati tokom ljetne sezone”, saopštio je ranije Wizz Air.