Jeftini krediti odlaze u prošlost: Ako imate kredit sa promjenljivom kamatom, odmah ga konvertujte

Podijeli

Ako ste ugovorili dugoročni kredit s promjenljivom kamatnom stopom, krajnje je vrijeme da razmislite o preduzimanju zaštitnih mjera, piše Tportal.

Američke federalne rezerve (Fed) ove godine već su tri puta dizale referentnu kamatnu stopu, a do kraja godine očekuje se još jedno povećanje. Potezi Feda prošle sedmice su uzdrmali berzu na Vol Stritu, na kojem su u srijedu dionice potonule više od tri odsto. Dok Fed ubrzava tempo podizanja kamatnih stopa, Evrospka centralna banka (ECB) i dalje održava nultu kamatu, ali takvo stanje sigurno više ne može dugo potrajati.

Navedeni globalni trendovi upozorenje su svim korisnicima kredita s promjenljivim kamatama. Kamatne stope u Crnoj Gori su trenutno na istorijski niskim nivoima, a na cijenu kredita povoljno utiču pad rizika države i dobri izvještaji rejting agencija Moody’s i Standard & Poor’s. Očekivano zaoštravanje monetarne politike ECB-a, međutim, sigurno će se odraziti na uslove kreditiranja i kod nas.

Vraćanje kamatnih stopa na pretkrizne nivoe značilo bi veliki udar na dužnike s promjenjivim kamatnim stopama. Na primjer, u slučaju povećanja referentnih kamatnih stopa od jedan do tri postotna poena na kredit od 100.000 eura korisnicima kredita s promjenljivim kamatnim stopama vezanim uz euribor prijeti rast rata od 25 do čak 200 eura.

Najbolja zaštita od kamatnog rizika je pretvaranje promjenljivih kamata u fiksne. Konverziju omogućuju sve veće banke, koje u svojoj redovnoj ponudi imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom. Premda su fiksne kamatne stope nešto više od promjenljivih, fiksiranje se isplati jer se njime u potpunosti anulira rizik, a razlika u cijeni nije velika.