Kako je to raditi u kompaniji u kojoj imate neograničen godišnji odmor?

Podijeli

U mnogim američkim kompanijama, posebno u Silicijumskoj dolini, zaposleni se ustručavaju da koriste godišnji odmor jer im se to ne čini kao odlika dobrog radnika.

Jedna od takvih kompanija je i Tesla, čiji se kontroverzni direktor Ilon Mask hvali kako radi 120 sati sedmično.

Međutim, to nikako nije slučaj u najvećoj streaming kompaniji na svijetu, barem ako je vjerovati zaposlenima koji su svoja iskustva s godišnjim odmorima opisali za Business Insider.

Majk Džons, koji radi u kadrovskoj službi Netflixa, prisjetio se situacije kada je tek trebalo da krene sa radom.

“Bio sam na druženju sa zaposlenima prije službenog početka rada i koleginica iz kadrovske me pitala kakve sam odmore isplanirao. Rekao sam da nijdsam baš tip za godišnje odmore i da sam mislio tu i tamo uzeti dan ili dva slobodna”, prisjetio se Džons u podcastu “We Are Netflix”, prenosi Jutarnji list.

“Taj pogled koji mi je uputila… bila je iskreno šokirana. Dodala je kako moram isplanirati godišnje ili ću morati na razgovore jedan na jedan u upravu”, priča Džons.

Broj kompanija koje svojim zaposlenima omogućuju nelimitiran broj dana godišnjeg u SAD neprestano raste. Majk Džons smatra da je upravo to razlog zbog kojeg toliko voli da radi za Netflix, iako ne koristi godišnjeg koliko bi trebao.

Kako ipak zadržati kvalitet? “Pozvali su me na razgovor i upozorili kako moram prestati da uzimam dan, dva godišnjeg i spajati s vikendima. Koleginica me pitala kada mislim uzeti dvije sedmice slobodno pa smo doslovno uzeli kalendar i zajedno odlučili kada ću ići na odmor”,  ispričao je on.

Ovakav stav u našim kompanijama je potpuna nepoznanica, a nije ni u tolikoj mjeri zaživio u SAD. Web stranica za karijerne savjete Glassdor sprovela je istraživanje i otkrila da prosječan američki radnik od plaćenog godišnjeg odmora iskoristi tek 54 odsto dana, a kao glavni razlog navode činjenicu kako se boje da će previše zaostati na poslu ako toliko dugo bivaju van kancelarije.

“Svi poznajemo one ljude kojima odmor navodno nikad nije potreban. Najveći je problem ako to rade šefovi, jer onda svi ispod njih smatraju da ni oni ne smiju koristiti godišnji”, rekla je specijalistkinja za zapošljavanje Netflixa, Krisi Raning.

“Ako ne brojimo koliko sati naši zaposleni provedu u kancelariji ili koliko im treba da odgovore na mail, nema smisla da brojimo koliko dana godišnjeg odmora koriste. Svima je potrebno vrijeme za rekuperaciju i odmor od posla kako bismo radili još bolje”, rekla je Raning.

Netflix ima politiku nelimitiranih godišnjih odmora od 2004. godine, a niko ne prati ni kada dolaze i odlaze na posao. No, to ne znači da ne rade, neprestano moraju obavještavaju svoje nadređene o rezultatima poslova na kojima rade.

Na web stranici kompanije stoji da “ne kroje svojim zaposlenicima raspored rada i godišnjih odmora, kako bi oni sami mogli odlučiti šta je bitno za njih i prepoznati kada trebaju odmor”.

“Vjerujemo u pametniji rad, a ne duži”, smatraju u Netflixu.

A da im takav pristup itekako pali pokazuju zadnji poslovni rezultati: prihodi su im porasli za 34 odsto, a broj pretplatnika za sedam miliona.