Netflix, television, streamin, tv, entertainment

Jedan od osnivača Netflix-a se povlači sa funkcije direktora

Podijeli

Rid Hejstings, čovjek koji je pomogao da se osnuje striming gigant Netflix, povlači se sa funkcije ko-izvršnog direktora.

Ova najava dolazi u trenutku kada je Netflix otkrio veliki porast broja pretplatnika krajem prošle godine, iako se očekivao drugačiji rezultat, prenosi Bonitet.

Firmu će sada voditi Ted Sarandos i Greg Peters, obojica već na višim izvršnim pozicijama.

„Naš odbor već dugi niz godina raspravlja o nasljednicima (čak i osnivači moraju da evoluiraju!)“, napisao je Hejstings u objavi na blogu u četvrtak. „Kao dio tog procesa, unaprijedili smo Teda u ko-izvršnog direktora zajedno sa mnom u julu 2020, a Grega u glavnog operativnog direktora — a u posljednje 2 i po godine sve više sam im delegirao upravljanje Netflix-om.”

Hejstings, koji je bio pionir u striming biznisu i koji se smatra jednim od originalnih ljudi u tehnološkoj industriji, ostaće na mjestu izvršnog predsjednika, saopštila je kompanija.

„Odlazak Rida Hejstingsa sa svoje trenutne uloge postavlja mnoga pitanja o Netflix-ovoj budućoj strategiji“, rekao je Džejmi Lamli, analitičar istraživačke firme Third Bridge.

„Dolazeći ko-izvršni direktor Greg Peters imaće niz važnih odluka u vezi sa upravljanjem visokim nivoima troškova, dijeljenjem lozinke i razbijanjem koda kako bi se pronašla sljedeća hit serija popiut Stranger Things.“

Netflix je počeo 1997. kao usluga za narudžbinu filmova poštom. Kupci koji su naručili preko web stranice, a DVD-ovi su im postavljeni kod kuće.

Hejstings je ranije pričao da je ideja za Netflix nastala kada je dugovao veliku kaznu jer je zaboravio da vrati video kasetu prodavnici za iznajmljivanje Blockbaster i mislio je da bi model koji više liči na članstvo u teretani, sa mjesečnom naknadom za iznajmljivanje filmova, bio bolji.

Pod Hejstingsovim vođstvom, Netflix je ‘poremetio’ stare kompanije za iznajmljivanje filmova poput Blokbastera i pomogao da se uzdrma Holivud tako što je ulažio u originalni sadržaj. Takođe je preživio 2011. godinu kada je kompanija nakratko planirala da izdvoji svoju uslugu striminga iz svog DVD poslovanja, pri čemu će ovaj drugi biti rebrendiran u Qwikster.