Posljedice afera: Sve više direktora napušta Facebook

Podijeli

Samo mjesec dana nakon što su Facebook napustili direktori i suosnivači Instagrama Kevin Sistrom i Majk Kriger, odlazak je najavio i Brendan Ajrib, bivši glavni izvršni direktor i suosnivač Okulusa.

Kako podsjeća CNBC, ranije ove godine Facebook je napustio i direktor i suosnivač WhatsApp-a, Jan Koum.

Odlasci su uslijedili nakon niza skandala Facebooka u vezi bezbjednosti korisnika te najpopularnije društvene mreže, zbog prodavanja njihovih podataka drugim tvrtkama kao što je Cambridge Analytica, koja je podatke koristila za manipulisanje biračima raznih izbora.

Ajrib je još jedan u nizu ključnih ljudi koji su vodili popularne aplikacije Facebooka, a čija je saradnja s vlasnikom društvene mreže Markom Zakerbergom okončana.

Okulus je kompanija koja je razvila platformu za virtualnu stvarnost (VR), a Facebook ju je kupio od njenih suosnivača 2014. godine za dvije milijarde dolara.

Od tada, Okulus nije uspio da uđe u korisnički mainstream, ali je Facebook nastavio da razvija nove verzije hardvera kompanije. Zadnje je najavio prodaju novih naočara Okulus Kvest, koje će koštati 399 dolara.

Ajrib nije jedini Okulusov suosnivač koji je napustio Facebook. Drugi suosnivač, Palmer Laki napustio je Facebook 2016. godine usred kontroverzi oko njegovih političkih doprinosa i finansijske podrške desnih ekstremnih grupa i internet trolova.

“Prodaja Okulusa Facebooku bila je najbolja stvar koja se ikada dogodila VR industriji, čak i ako za mene nije ispala super”, rekao je Laki američkim medijima ranije ovog mjeseca, prenosi Index.hr.