Može li Facebook da uzdrma tradicionalne banke

Podijeli

Facebook je napokon krenuo na tržište plaćanja u najnevjerovatnijoj varijanti – kriptovaluti koja će ponovno ujediniti njegovog šefa Marka Zakerberga sa suosnivačima i zakletim neprijateljima Winklevoss blizancima, ocjenjuje Indikator.ba.

Kao što je Financial Times objavio prošle sedmice, najveća svjetska društvena mreža aktivnih korisnika razgovara s “bratskom” kriptomjenjačnicom Gemini o osiguravanju likvidnosti i skladištenju Facebookove planirane stabilne valute, digitalne valute vezane za dolar.

Facebook takođe razgovara s visokofrekventnim trgovinskim grupama i kriptomjenjačnicom Coinbase-a o “GlobalCoinu”, koji Zakerberg & Co planiraju da uvedu naredne godine, tako da korisnici mogu vršiti plaćanja jednako lako kao što mogu slati fotografije preko WhatsAppa, Instagrama i slično.

Projekat će, kako je najavljeno, započeti u desetak zemalja.

Facebookov GlobalCoin mogao bi da profunkcioniše kao tekući račun za 1,7 milijardi odraslih ljudi širom svijeta, koji nije formalno bankovni, ali ima pristup internetu na svojim pametnim telefonima.

Zakerberg se, kako se izvještava, sastao s guvernerom Bank of England Markom Karnijem prošlog mjeseca kako bi opisao svoje planove, koji su, kako kaže, usmjereni na razbijanje finansijskih barijera i smanjenje troškova za potrošače.

Dok su detalji o projektu rijetki, regulatori i tradicionalne grupe koje pružaju usluge plaćanja već posmatraju razvoj oprezno, a stručnjaci upozoravaju na potencijalne zamke.