Dolazak Spara ili Lidla u Crnu Goru bi smanjio potrošačke cijene

Podijeli

Dolazak nekog od velikih evropskih lanaca marketa u Crnoj Gori definitivno bi uticao na smanjenje potrošačkih cijena na tržištu, a najveći dobitnici bili bi potrošači.

Upravo se to desilo u Srbiji, nakon otvaranja Lidl marketa širom Srbije, zabilježen je pad cijena u konkurenciji. Beogradski mediji prenose da su akcijske cijene sa kojima je Lidl krenuo prije 10-ak dana “preslikane” i kod drugih trgovaca, iako to niko nije očekivao.

Sila tržišne konkurencije ili pojednostavljeno: borba za svakog kupca

Da li će takva praksa ostati da važi i kasnije vidjećemo, piše Blic, ali za sada popusti od 15, 20, pa čak i 50 odsto bukvalno pljušte po većini marketa u Srbiji. To odslikava činjenicu koliko je dolazak moćnog njemačkog lanca ugrozio konkurenciju, koja sada mora da se bori da zadrži kupce nižim cijenama nego što su planirali.

Kupci su se i bukvalno tukli za piletinu koja je na dan otvaranja koštala svega 119,99 dinara (oko jedan euro) po kilogramu.

Slično je bilo i sa bananama koje su mogle da se pazare za 50 centi za kilogram. Čokolada od 100 grama se prodavala za 40 centi, a kafa za 1,7 eura za 200 grama. Limenka piva i sada može da se nađe za 38 centi, a litar mlijeka na akciji po cijeni od 45 centi.

Sniženja i do 50 odsto

Zanimljivo je da su u vrijeme otvaranja Lidla pa do danas i ostali veliki marketi, posebno u Beogradu, bili puni kupaca. Iako su se neki od njih “pripremili” na manju gužvu i sitnije pazare, i sami su bili iznenađeni. A nakon dva, tri dana i u njima su krenule velike akcije snižavanja cijena.

Platiš dva, dobiješ tri

Sa ciljem da se dodvori kupcima ali ne želeći da prizna da to radi zbog konkurencije, jedan poznati lanac prodavnica u Novom Sadu odlučio je da naprasno počne da slavi rođendan, iako mu to nije bila praksa posljednjih godina. Isti taj lanac je samo par dana nakon otvaranja Lidla Novosađanima ponudio svoje proizvode po cijenama nižim i do 50 odsto.

Neki lanci marketa nijesu se ni trudili da daju bilo kakvo objašnjenje za iznenadno pojeftinjenje pojedinih proizvoda. Odjednom su se pileći bataci i karabataci počeli prodavati po ceni od 219,99 za razliku od dosadašnjih 299,99, banane su naprasno sa 100 dinara pale na 59,99, a za 10 jaja B klase koja su koštala 145 dinara sada je dovoljno izdvojiti 99,99 dinara, piše Blic.

Dovijajući se kako da privuku mušterije, neki manji prodavci pokrenuli su nagradne igre ili su pribjegli starom receptu prodaje – platiš dva artikla, a dobiješ tri. Ponovo je postao aktuelan i stari trik prodavaca – ukoliko kupite dva pakovanja soka od po dvije litre, treće pakovanje dobijate za jedaan dinar.

Da je i u Crnoj Gori moguć dolazak velikog evropskog trgovca, već smo pisali o čemu možete čitati u posebnoj vijesti:

Spar dolazi u Crnu Goru, preuzima lanac marketa IDEA?