Češki PPF dobio ponude za Telenor u Crnoj Gori i Srbiji, u igri Telekom Srbija, Britanci i Austrijanci

Podijeli

Čim je česki investicioni fond PPF preuzeo kompanije Telenora u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj, njima se neformalnim ali direktnim putem obratilo više kompanija u namjeri da preuzmu ove telekomunikacione kompanije, saznaje portal Investitor.me iz izvora upućenih u odnose velikih kompanija.

Jedan od interesenata je i Telekom Srbija, koji je nedavno, preko svoje crnogorske podružnice, ponudio 60 miliona eura za Telekom Albanija a posao još nije dogovoren zbog snažnog upliva politike. Uspije li u namjeri, Telekom Srbija bi M:tel-u pridružio i Telenor i tako postao najjači telekom operator u Crnoj Gori. Preduslov za ovo je dozvola od Agencije za zaštitu konkurencije, o čemu je još prerano govoriti.

“Telekom Srbija je zainteresovan da preuzme Telenorove kompanije i u Crnoj Gori i u Srbiji i to je vrhu PPF-a jasno predočeno. Oni za sada nemaju jasan odgovor i mi strpljivo čekamo”, rekao je izvor Investitora iz Telekoma Srbija.

Telekom Srbija nije jedini koji je pokazao volju da preuzme Telenor od češkog fonda, koji je telekomunikacione kompanije od Norveške u tri zemlje kupio za 2,8 milijardi eura.

Naime, ozbiljne aspiracije prema Telenoru pokazali su i novi vlasnici Telemacha, britanski BC Partners i Telekom Austrija.

Iz PPF-a nije bilo moguće dobiti bilo kakve zvanične informacije o ovim ponudama. Jasno je, međutim, da neće žuriti sa preprodajom, makar dok detaljno ne razmisle o daljim planovima,

“Kada investicioni ili finansijski fond preuzme neki biznis, njemu je, po pravilu, cilj da okrene novac i onda preproda kompaniju nekom partneru iz te oblasti. U ovom slučaju bilo bi logično da Česi poslije nekog vremena, kada opravdaju investiciju u Telenor, isti prodaju nekom postojećem telekom operatoru. Slična se situacija desila sa nikšićkom Pivarom, kada je britanski fond CVC Kapital Partners preprodao ‘Trebjesu’ nakon nekoliko godina upravljanja kanadskoj pivarskoj kompaniji Molson Coors”, objasnio je sagovornik Investitora.

Ova vijest može biti indikator da na crnogorskom tržištu telekomunikacija predstoji period ukrupnjavanja. Može ali i ne mora: U slučaju da Telekom Srbija ili BC Partners zaista preuzme Telenor u Crnoj Gori i pridruži ga svojim postojećim kompanijama, državi će biti vraćen telekomunikacioni spektar koji može ustupiti nekom “trećem” operatoru.

Investitor.me