Katnić: Pitanje je da li je ovoliko banaka održivo, očekujem konsolidaciju tržišta

Podijeli

Crna Gora je izgradila privlačan poslovni ambijent, čiji su temelji bazirani na euru, slobodnim kapitalnim tokovima, slobodnoj trgovini i konkurentnom poreskom sistemu, ali se opravdano postavlja pitanje održivosti velikog broja retail banaka na ovako malom tržištu, posebno u kontekstu sve strože regulative i sve nižih kamatnih margina, ocijenio je predsjednik Odbora direktora Societe Generale banke Montenegro, Milorad Katnić.

“Primjena novih tehnologija i ‘demokratizacija podataka’ ponovo naglašavaju važnost veličine. Jednostavno, veće banke su efikasnije. Zato, po mom mišljenju, umjesto dalje fragmentacije realnije je očekivati konsolidaciju na bankarskom tržištu Crne Gore u narednom periodu”, rekao je Katnić u razgovoru za portal Bankar.me.

On je kazao da su Crnu Goru atraktivnom za investicije učinili prirodni potencijali mediteranske države u srcu Evrope, uz političku stabilnost, članstvo u NATO i evropske integracije.

“Zato ne čudi i interesovanje za bankarski sektor Crne Gore. Prema ocjenama relevantnih međunarodnih institucija bankarski sektor u Crnoj Gori karakterišu pozitivni trendovi, ne samo u dijelu rasta kreditiranja, već i povećanje likvidnosti i kapitalne adekvatnosti uz smanjenje loših kredita. Lično vjerujem da je svaka zdrava konkurencija, kredibilnih investitora koji imaju jasnu viziju razvoja i mogućnost da donesu dodatnu vrijednost klijentima, dobrodošla. Međutim, ekonomski posmatrano, opravdano se postavlja pitanje održivosti velikog broja “retail” banaka na malom tržištu”, naveo je Katnić.