Prosječna plata u CG za pet godina porasla 35 eura

Podijeli

Prosječna neto plata u Crnoj Gori u oktobru iznosila je 510 eura, što je rast od 7,36 odsto ili 35 eura više nego u istom mjesecu prije pet godina – 2013.

Uvidom u podatke Monstata, prosječna plata iz desetog mjeseca ove godine u odnosu na isti prošle je jedan euro manja, dok je u odnosu na oktobar prije dvije godine veća za osam eura.

Prosječna neto zarada u 2015. je bila osjetno niža nego u godinama koje su slijedile. U oktobru prije tri godine, ona je iznosila 478 eura, koliko i godinu ranije.

Kako se računa prosječna plata u Crnoj Gori

Podaci o prosječnim zaradama prikazuju zarade isplaćene u mjesecu i dobijeni su iz redovnog mjesečnog istraživanja Mjesečni izvještaj o zaposlenim i zaradama, objašnjavaju iz Monstata.

Istraživanjem su obuhvaćena preduzeća, ustanove, zadruge ili organizacije, svih oblika svojine kao i njihove jedinice u sastavu, po organizaciono teritorijalnom principu, počev od nivoa opštine.

’’Zarada zaposlenog je bruto zarada koja obuhvata zaradu za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu, uvećanu zaradu, naknadu zarade i druga lična primanja, koja podležu plaćanju poreza na dohodak fizičkih lica, utvrđena zakonom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu.’’ Član 78 Zakona o radu (’’Sl.list CG’’, br. 49/08) i član 1 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje (’’Sl.list CG’’, br. 79 od 23.decembra 2008.godine)”, preciziraju iz crnogorskog statističkog zavoda.

Prosječna zarada izračunava se tako što se ukupno isplaćena masa zarada u mjesecu dijeli sa brojem zaposlenih na koje se odnose izvršene isplate.

“Zaradu bez poreza i doprinosa čini zarada umanjena za poreze i doprinose na teret zaposlenog. Indeks realne prosječne zarade bez poreza i doprinosa predstavlja odnos između indeksa nominalne prosječne zarade bez poreza i doprinosa i indeksa potrošačkih cijena”, preciziraju iz Monstata.

Investitor.me