Rakčević sa Česima ponudio 10 miliona eura za državni udio u Institutu “Dr Simo Milošević”

Podijeli

Konzorcijum češke kompanije Philibert i crnogorskog hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Vile Olive, biznismena Žarka Rakčevića ponudili su 10 miliona eura za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” u Igalu.

Oni su, kako je saopšteno, osim kupoprodajne cijene ponudili i 28 miliona investicija isključivo u postojeće objekte Instituta što podrazumijeva dovođenje Faze 2 na četiri zvjezdice i Faze 1 na četiri zvjezdice i Titove vile na pet zvjezdica.

Za sve predviđene investicije je određen rok od samo pet godina.

Početak je predviđen od Faze 2, koji je trenutno glavni objekat i od Titove vile a potom bi se prešlo i u Fazu 1.

Od 28 miliona investicija, 22 miliona će biti uloženo u rekonstrukciju objekata, 5 miliona će biti uloženo u medicinsku opremu dok će oko blizu milion biti uloženo u obuku kadra, treninge i edukaciju osoblja.

Ono što se, ukoliko ponuda bude prihvaćena, može očekivati od novih vlasnika je potpuno poštovanje svih obaveza i ugovora prema zaposlenima u Institutu, obećali su iz grupe kompanija.

Ponuđači su se pismeno obavezali na poštovanje svih granskih i kolektivnih ugovoria a kao glavni dio ponude je i socijalni program u skladu sa obavezama.

Direktor HTP Vile Oliva Žarko Rakčević, naglasio je da češki partner ofšor kompanija i da se Institutu neće mijenjati djelatnost te da se, kako se govorilo, neće graditi stanovi za tržište.

“Interesovanje za Institut je pokazalo nekoliko ozbiljnih kompanija, neke su i otkupile tendersku dokumentaciju ali niko osim nas nije dao ponudu. Sve to upućuje na to da Institut jeste razvojni potencijal ali stvari su mnogo složenije u dijelu obaveza koje Institut ima. Kupuje se i četiri miliona dugova koji Instutut ima. Kupujete i mnoge problematične sudske sporove. Vjerujte mi da je sve vrlo složeno. Sve je to teret i nije čudo da su druge kompanije odustale”, kazao je Rakčević.

Direktor vodećeg člana češko-crnogorskog konzorcijuma Cimex grupe Miroslav Kosnar izrazio je zadovoljstvo što je češka kompanija u kompaniji Šajo Grupa pronašla patnera sa kojim će biti usmjerena na razvoj Instituta.

“Grupa u Češkoj posjeduje 13 hotela sa preko 2.000 soba kojom upravlja ćerka kompanija Liberta Orea. Iskustvo koje imamo u upravljanju hotelima želimo da primijenimo i u Institutu. Ubijeđeni smo da smo ispunili sve uslove koji su traženi tenderskom dokumentacijom što znači da upravljamo sa hotelima sa četiri i pet zvjezdica. Imamo tri rehabilitaciona centra i namjera je da se i u Institutu ‘Simo Milošević’ nastavi sa uslugama rehabilitacije”, kazao je Kosnar.

HTP Vile Oliva je krajem avgusta prošle godine kupila na Montenegroberzi od Republike Srbije skoro 26 odsto ili 99,19 hiljada državnih akcija Instituta za 2,8 miliona eura.

Očekuje se da će Tenderska komisija odlučiti o ponudi u roku od 7 dana od dana otvaranja.