Erdoganovi pekari dolaze na slovenačko tržište

Podijeli

Turska pekarska kompanija Simit Sarayi sredinom marta dolazi na slovenačko tržište i ta je vijest izazvala ozbiljnu zabrinutost lokalne industrije, ocjenjuje Novac.hr.

Svoju prvu prodavnicu otvoriće u centru Ljubljane na lokaciji koju je napustila njemačka franšiza BackWerk.

Oni su u Sloveniji doživjeli poslovni brodolom zajedno s hrvatskim Mlinarom pa su odlučili da se povuku. Međutim, turska kompanija dolazi da bi ostala.

Riječ je o kompaniji koja je osnovana 2002, iste godine kada je stranka Pravde i napretka (AK) sadašnjeg turskog predsjednika Erdogana došla na vlast i ostala do sada. Svoje prve prodavnice je otvorila u Istanbulu, gradu koji se smatra Erdoganovom političkom bazom.

Prvo se, uz političku podršku vlade, širi Turskom, a 2010. otvara franšizu u Holandiji. Trenutno su prisutni u 22 zemlje (SAD, Velika Britanija, Saudijska Arabija), a 2017. su sklopili strateško partnerstvo s Fawaz Alhokair Group iza koje stoji saudijski kapital (kompanija se inače bavi modom i nekretninama).

Poznavaoci slovenačkog tržišta ističu da prostora za novog igrača u pekarskoj branši ima, što je dokazao i Mlinar.

No, slovenački pekari su zabrinuti jer Simit Sarayi dolazi s ozbiljnim kapitalom i modernom tehnologijom koja traži bitno manje ljudskog rada. Ključni problem s kojim će se Simit Sarayi susresti je dobijanje kvalitetnih lokacija da bi se mogao nastaviti širiti. Slovenačke vlasti su sklone da otežaju poslovanje stranim firmama za koje procijeni da su prijetnja domaćim.