Agrokor: Mercator nije na prodaju

Podijeli

Najveći stečajni proces u istoriji Hrvatske, sanacija Agrokora po posebnom zakonu, približava se kraju. Prvog dana aprila u koncern i formalno ulaze novi vlasnici, postavlja se nova uprava, a mijenja mu se i ime u Fortenova.

Za sada su najveće nedoumice oko imovine Agrokora u državama van Hrvatske, posebno se radi o Mercatoru, koji posluje i u Crnoj Gori kroz vlasništvo nad lancem marketa IDEA.

Za najvećeg trgovca u Sloveniji postoji ambicija slovenačke vlade da se nekako izvuće iz okrilja Agrokora.

Šta o tome kaže izvanredni povjerenik Fabris Peruško koji ostaje u koncernu u trojakoj ulozi, i kao povjerenik, izvršni direktor i član upravnog odbora.

“Prenos Mercatora ima tri bitna uslova, jedan je saglasnost banaka, drugi je odobrenje agencije za zaštitu konkurencije, treći se odnosi na regulisanje manjinskih udjela. Svaki od ta tri koraka ima svoju dinamiku. Za Mercator postoji veliko zanimanje u Sloveniji, što je uostalom i dokazano činjenicom da je donesen takozvani lex Mercator, kojim je vlada željela zaštititi sam sistem. Danas je situacija bitno drukčija nego u vrijeme donošenja tog zakona jer ostale kompanije iz Agrokora imaju potraživanja prema Mercatoru pa sadržajno Agrokorove kompanije finansiraju Mercator. Situacija je potpuno drukčija od one kada je bio donesen Zakon o postupku izvanredne uprave”, kaže Peruško za Večernji list.

Imate li dogovor s bankama i vjerujete li da ćete ga postići?

– Nemamo ga još, ali na njemu se radi. Prebacivanje imovine Mercatora na Fortenova grupu u interesu je i tih banaka, jer će njihovo vlasništvo biti u grupi koja je zdrava, u interesu je svih dobavljača i samog Mercatora, jer i ta kompanija mora početi diskusiju o refinansiranju svoga duga. Svi uključeni moraju imati povjerenje da se u tom procesu neće dogoditi ništa što bi ugrozilo njihovu poziciju, a ja razloga za takav strah ne vidim. U komunikaciji smo sa svim dionicima i radimo na pronalasku rješenja.

Slovenci najavljuju da će vratiti Mercator u svoje ruke. Da li je Mercator uopšte na prodaju?

– Nagodba povjerilaca jasno definiše šta se događa s članicama grupe i da se prije prenosa na novu kompaniju nijedna kompanija ne može prodati. Stoga za prodaju Mercatora nema ni pravne osnove, a ni interesa nas kao vlasnika.