OTP favorit za preuzimanje Abanke

Podijeli

Mađarska OTP Bank na na pragu je ulaska na slovenačko tržište. Kako navodi list Dnevnik pozivajući se na upućene izvore, OTP je poslao najbolju ponudu za privatizaciju Abanke, ponudivši približno 300 miliona eura.

Ponude će biti službeno objavljene ove sedmice.

Dnevnik dodaje kako je mađarska banka koja se posljednjih godinu dana snažno širi na tržištu istočne i jugoistočne Evrope zainteresovana i za kupovinu SKB banke, do sada u vlasništvu francuske Société Générale.

Kako pišu slovenački mediji, OTP je već sproveo dubinsko snimanje SKB-a.

Što se tiče Abanke, slovenačka vlada planira da proda cjelokupni udio do sredine ove godine kako bi ispoštovala uslove propisane od Evropske komisije nakon državnog spašavanja bankarskog sektora 2013. godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Nakon što je prodala 65 odsto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) te cijeli portfelj u Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM), Slovenija mora da privatizuje i treću državnu banku po veličini. Abanka ima bilans od 3,7 milijardi eura, a knjigovodstvena vrijednost iznosi 571 miliona eura.

O prodaji Abanke postoji saglasnost u okviru koalicijske vlade Marjana Šareca. No, koalicijski partner – Socijalni demokrati – smatra da bi prodaju ipak trebalo odgoditi, kako bi se dalo vremena istražnim organima i parlamentarnoj komisiji, koji se bave nepravilnostima prilikom sanacije i dokapitalizacije banaka tokom 2013. i 2014. godine, da dovrše posao.

OTP već duže vrijeme nastoji da uđe na slovenačo tržište, tražeći dobru priliku, što joj do sada nije uspijevalo. Slovenački mediji ranije su spominjali da je za Abanku zainteresovan i američki fond Apollo koji je lani ušao u vlasničku strukturu NKBM.

OTP je vlasnik i najveće crnogorske banke, CKB, a nedavno je sklopio i ugovor o kupoprodaji Societe Generale banke Montenegro, od istoimene francuske grupacije.